neděle 13. listopadu 2011

Do La Manchy nejen za Donem Quijotem

     Madrid je fajn. Zajeďte si tam, stojí to za to. A když už tam budete, rozhodně se musíte mrknout do Prada (tedy do Musea del Prado). I pokud nejste, co se umění týče, zrovna "fajnšmekři", tahle sbírka prostě patří k tomu nejlepšímu na světe. Kromě Velazqueze, Goyi, El Greca, Rembrandta, Rubense, Tiziana a mnoha dalších, tam uvidíte i mého oblíbeného Hieronyma Bosche (například Zahradu pozemských rozkoší).
     Madrid má velmi příjemnou atmosféru. Chybí mu ale přirozená dominanta. Přesto je tu co k vidění. Krásná Plaza de Cibeles, ulice Gran Via (nákupní tepna Madridu, kde uvidíte nádherné domy, připomínající NewYorskou architekturu třicátých a čtyřicátých let minulého stolení), rozsáhlý královský palác Palacio Real, stadion Realu Madrid, věže KIO také známe jako "Brána Evropy" (což jsou dva proti sobě stojící sešikmené mrakodrapy na Paseo de la Castellana), a tak dál. Ale Madrid je tak trochu jiné město. Nezačnete ráno a naskončíte večer vyčerpaní, aby jste stihli všechny zajímavosti. Nám ani nevadilo, když jsme něco nestihli, stačilo, že jsme se jen tak potulovali ulicemi na nasávali atmosféru.Každopádně tu na vás čeká překrásná architektura, bělostné renesanční paláce, široké bulváry a rozlehlé parky. Nemluvě o spoustě příjemných kaváren a restaurací (tuhle můžeme doporučit: La Sanabresa) Rozhodně se tu dobře najíte a napijete a když navštívíte Museo del Jamon, ochutnáte tu nejlepší Iberijskou šunku na světě (je skvělá, nasládlé s lehce kaštanovou chutí). Náměstí jsou plná stolečků a u všech sedí švitořící Španělé. Popíjejí víno i pivo, dávají si tapas a poslouchají pouliční hudebníky, kteří jamují o sto šest a dobře jim to šlape. V Madridu je spousta jazzových klubů. My jsme milovníci jazzu, tak že se nám moc líbilo na náměstíčku plaza del Angel (kde jsme také bydleli) v klubu Cafe Cental se skvělou živou muzikou.
To všechno je moc fajn, ale to nejlepší na vás teprve čeká.





     Kdo četl knížku "Židovka z Toleda" jistě ví, že Toledo bylo v minulosti střediskem židovské kultury. Koexistovali tu na jednom místě jak židé, tak křesťané a muslimové a toto jejich soužití je protknuto celým městem dodnes. Tohle město vás zavede zpátky do středověku. Úzké křivolaké uličky klikatící se z kopce a  zas do kopce vás okouzlí. Určitě navštivte nádhernou gotickou katedrálu. Ale množství kostelů, synagog, klášterů a mešit nemusíte hledat, prostě jen tak procházejte městem a narazíte na ně. Město má neopakovatelnou atmosféru. Ochutnějte báječné marcipánové cukrovinky (je to místní lahůdka, v okolí Toleda jsou bohaté mandlové háje). Posaďte se do jakékoli restaurace se zahrádkou, neprohloupíte, všude vám bude chutnat.


     Když si dosyta užijete Toleda, tak zvedněte kotvy a přepravte se na další úžasné místo. Jmenuje se Cuenca. To je už o poznání menší město a vládne tu už taková provinčnější atmosféra. Když vyjedete na kopec nad město, naskytne se vám úžasná vyhlídka. Dominantou města je krásná katedrála, ale to nekrásnější co můžete vidět jsou visuté domy. Přes skalnaté údolí přejdete po dlouhém dřevěném mostě Svatého Pavla. Z mostu si pak nejlépe prohlédnete nejen údolí (most je ve výšce 40m) ale především visuté domy, který jakoby přetékají přes okraj soutěsky a visí nad údolím. Celé místo je nádherné a pocit svobody, kterým se na mostě vysoko nad propastí,  se spoustou krásy kolem sebe, můžete opájet je nepopsatelný. Místo je Unescem chráněné kulturní dědictví.
Ráno (resp. dopoledne) jsme zašli na kávu a sendvič do restaurace vedle katedrály. Bylo to ve chvíli, kdy šla většina Španělů do práce, tak že místnůstka s barem byla plná mužů různého věku v oblecích. Všichni pili kávu, pokřikovali na sebe, četli "na stojáka" noviny a kupovali si sendviče na cestu. Barista už je všechny znal, dělal jim přesně tu kávu, kterou každý z nich pije. Přicházeli, odcházeli, tlačili se na nás, nikomu jsme ale nevadili, i když jsme překáželi s batohem v "jejich" kavárně, kam chodí asi každé ráno, prostě se na nás jen mile usmívali. V té chvíli mě napadlo, jak rozdílný je přístup k životu tady a u nás a jak si tu lidé dokáží užívat ve všech běžných momentech všedního dne.
     Tenhle výlet se vám bude moc líbit. Když si půjčite auto jako my, budou vám na ochutnávku Madridu a jeho okolí stačit tak čtyři až pět dní. Připravte se ale na to, že při parkování budete trošičku šílet. Ale berte to tak, že když už  jste v oblasti La Mancha, tak je potřeba zažít si tu svůj boj s větrnými mlýny.
Hezky si to užijte....¡Buen viaje!




10 komentářů:

  1. Madrid je můj sen!
    miluju Španělsko a Kanáry - byla jsem tam zatím jen 2x, ale pokaždé se tam cítila jako doma! nemusím se trmácet po památkách, stačí mi nasávat atmosféru z uliček (čím víc zapadlé, tím lepší).. taky nenápadně nahlodávám přítele, abysme se tam na chvilku odstěhovali=) ještě mám rok školy, ale pak už nebude nic bránit..

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, to se nedivim, taky bych do toho hned šla. Škoda, že nemluvim španělsky:(

    OdpovědětVymazat
  3. Reportáž, mě hezky ohřála, navíc mi připomněla, že by jsem si mohla znovu přečíst Židovku z Toleda.
    Je to marný, obyvatelstvo kolem středozemního moře, vidí i tu každodení rutinu s požitkem.
    Kam jedme příště? :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Lezarts, tak to máte naprostou pravdu.
    Díky za komentář, jsme rádi, že se vám reportáž líbila. Jeslti vše dobře dopadne, tak tento víkend strávíme v Kodani....už se moc těšíme:)

    OdpovědětVymazat
  5. Keď som dočítala, chcela som si ísť zbaliť kufre a vycestovať :-) Celkom by ma zaujímalo, ako vyzerajú všetky tieto miesta v jeseni alebo v zime. Väčšinu hlavne stredomorských krajín poznám iba v jarných, či letných mesiacoch.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkujeme za komentář Mimi.
    My byli v zimě v Istanbulu a byl to jeden z nejkrásnějších výletů vůbec. Ale člověk si prostě neužije koupání a povalování na pláži:)

    OdpovědětVymazat
  7. Včera bola u nás taká hmla, že nelietali z nášho letiska žiadne lietadlá. Myslela som pri tej príležitosti na vás, aby sa niečo také nestalo aj vám, pretože som zvedavá na reportáž z Kodane. So sestrou sme chceli ísť začiatkom roka do Štokholmu, ale potom sme plány zrušili. Aj sme chceli vidieť zasnežený Štokholm, no na druhej strane sme sa báli krátkych dní a dlhých večerov.

    OdpovědětVymazat
  8. Mimi, tak vás asi trochu zklamu. My jsem bohužel museli taky plány změnit. Chtěli jsme jet autem, ale trochu nás vypeklo (auto ani tak ne, jako ložisko). Plány zůstávají, jen se zkrátka trochu posunuly:-)....bohuže zatím na neurčito:-(
    I u nás byla strašná mlha ("hmla" je super slovo), ale mohla za to především inverze - bohužel.

    OdpovědětVymazat
  9. Ve Španělsku jsem byla několikrát si zamlada válet šunky u moře + jsem alespoň navštívila Barcelonu. Člověk se mění a já teď nechápu, jak jsem to grilování mohla vydržet. Židovka z Toleda je moje srdcová záležitost a tak jsem nadskočila, když jsem i o městě aspoň něco přečetla. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  10. Díky moc za komentář ČÁRYFUČKO.
    Barcelona je nádherná. Před čtyřmi lety můj tehdejší přítel (nynější manžel) vyhrál asi týdenní zájezd do Barcelony na festival Sónar a k tomu autíčko s plnou nádrží na dobu pobytu....to byla paráda:)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky