pondělí 9. července 2012

Urbina


     V první  řadě bych ráda poděkovala za hezké komentáře. Normálně reaguji jednotlivě, ale teď se mi sotva podaří někde se připojit na net a usmolit krátký článeček, tak že z časových důvodů děkuji  hromadně. 
     Stejně jako Benátky a Ravenna, i Urbina je město zapsané na seznam světového dědictví UNESCO (tedy alespoň jeho historické centrum).  Je to městečko zhruba z 15. století vystavené vysoko na kopci a i sám střed je výrazně nerovný. Úzké uličky se chvíli vinou do strmého kopce,  aby mohly záhy zase  padat ostře dolu. Nebyla to ale zase tak namáhavá tůra, jak by se z popisu města mohlo zdát, jelikož díky stínu okolních domů jsou uličky dobře chráněny před sluncem (snad jen kromě široké centální ulice) a tak jdete po většinu času ve stínu. Městu dominuje vévodský palác, který je ovšem, až na menší sbírku obrazů, prázdný (žádný nábytek ani nádobí, jako na našich zámcích). Přesto je prohlídka objektu zajímavá. Nejvíc nás zaujali místnosti ve sklepení a pochopitelně několik obrazů slavného Raffaella (např La Muta). 
Samozřejmě ani tady nechyběl velký honosný dóm a několik modliteben, městečko se ale spíš než na prohlížení interiérů hodí na nějakou přjemnou procházku. Nám velmi připomnělo naše oblíbené Toledo.    Hlavně jsme se tady ale výborně najedli: králík ovoněný tolika bylinkami, hlavně koprem a také česnekem, sušená treska, pravděpodovně v něčem marinovaná a usmažená a domácí tagliatele s úžasnou rajčatovou omáčkou, to vše zalito místním těžkým červeným vínem, to je bašta která dokáže osvítit i den strávený ve středověku:)       


2 komentáře:

  1. Ahojky, já zas komentuju hromadně, čtu každý jeden příspěvek a kochám se!!!! :))) Cestuji aspoň virtuálně a dělá mi to dobře. Navíc se vždy něco zajímavého dozvím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Binno. Pochopitelně mě moc těší, když se někomu moje články líbí.:-)

      Vymazat

Oblíbené příspěvky