úterý 2. října 2012

Bruggy, čokoholikův ráj

     Vzhledem k tomu, jak byl konec léta hektický, není divu že už jsem víc než měsíc nepřidala jediný příspěvek. Přitom zážitků bylo víc než dost. Hektičnost období zapříčinil nejen "budget", který v práci pravidelně touto dobou děláme a který nás vždy stojí dost času a úsilí, ale také fakt, že jsem během jediného měsíce byla na dvou svatbách, jednom školení v Praze, pracovně na pár dní v Paříži, oslavila narozeniny mojí maminky a čtvrté výročí svatby a včera se vrátila ze čtyřdenního výletu z Brugg.
     Dnes se ale chci věnovat jen těm Bruggám. Už jsem na ně měla spadeno delší dobu a když jsem minulý týden zjistila (tedy ne že bych to nevěděla, jen jsem si to neuvědomila), že je v pátek volno, bylo mi zatraceně líto ten den jen tak "promrhat".  Nelenila jsem, zařídila si volno i v pondělí a zabookovala Apollo Arthotel v Bruggách na 4 noci. Vzhledem k tomu, že se jedná o čtyřhvězdičkový hotel, cena  byla opravdu příznivá. Hotel je sice asi 3 km od centra, ale nám to nevadilo, alespoň jsme se pořádně prošli.


     Bruggy se nám opravdu moc líbily. Manžel si je dokonce zapsal na druhé místo do svého pomyslného top listu měst, kde by chtěl žít (hned po Barceloně). Překvapilo mě, že Bruggy mají jen 100 tis obyvatel. Město je to malebné, příjemné a plné dobrého jídla. Co se nám líbilo nejvíc:
 - Bruggám se říká "Benátky severu", nebo také "město zamilovaných".  S tím se nedá nesouhlasit. Benátky jsou krásné, ale někomu může jejich krása připadat až trochu podbízivá, či prvoplánová. Krása Brugg je přirozená, skoro by se dalo říct oduševnělá. Najdete tu spoustu nádherných zákoutí, kde vám bude fajn a kde budete, s trochou štěstí, třeba i sami.
 - Jídlo. Ale buďme upřímní, jsou to především sladkosti. Pralinky tolika chutí, kolik si jich jen dokážete představit, horká čokoláda (té Oaxacké se ale nevyrovnala, je mi líto.), hlavně ale wafle. My si je dávali s čerstvými jahodami, občas zalité javorovým sirupem a hustou poctivou šlehačkou. Krom toho ale můžeme také doporučit podnik R&B (ribs and beer), kde si můžete dát žebra (za 18 EUR tolik žeber kolik sníte) například v čokoládovopivní omáčce. Dle mého manžela skutečná delikatesa. Mušle prodávají úplně všude. Já si oblíbila ty s česnekovou omáčkou. Je to řádná porce.






































 - Pivo. Nevím kolik mají v Belgii piv, ale tipovala bych že víc než 500 a méně než 1000 různých pivních speciálů (ale možná ještě daleko víc). Zajděte do obchodu a baru s názvem 2 be. Nejen že tu  ochutnáte nejrůznější belgická piva, ale můžete si koupit spoustu zajímavých suvenýrů,  například látkovou tašku s obrázkem Tintina a jeho psíka, skvělý čokoládový sprchový gel, či pivní paté. Některá piva jsou dost silná, jeslti se nebojíte zkuste třeba Delirium Tremens s veselým obrázkem růžového slona, má 8,5 % alkoholu.
 - Ohleduplní lidé. To je paráda: jakmile vytáhneme mapu, zastaví se pán na kole a ptá se jeslti potřebujeme pomoct. Řidiči jezdí pomalu a opatrně. Velmi osvěžující pocit.
 - Rádio Joe. Vždycky nám trvá dlouho najít to pravé rádio když cestujeme. Při průjezdu Německem je něco takového skoro nemožné. V Belgii mají ale radio Joe. Hrají tu staré fláky z 90. let a to se k naší "road movie" skvěle hodí.



 - Moře. Zajeli jsme si do Belgického letoviska Oostende. Moře se tu zdálo být čisté a krásná velká pláž se táhla destítky, snad i stovky metrů. V létě tu musí být narváno, i teď když bylo jen něco kolem patnácti stupňů, tak promenáda kolem pláže byla plná lidí. Pouštěli draky, posedávali v kavárničkách. jezdili na kole, bruslých i nejrůžnějších dvoustopých kárách které se tu půjčují. Pár odvážlivců si i máchalo nohy v moři. Pozor na prodavače mořských produktů. Nebyli jsme si jistí, jestli to, co tu prodávají jako krabí maso, či garnáty, nejsou ve skutečnosti surimi.
 - Projížďka loďkou po kanálu. Je sice krátká, ale příjemná a osvěžující.
...a spoustu dalších věcí. Tenhle článek se ale už tak natáhl, že pro teď ho raději ukončím a budu pokračovat jindy, jinak bych se už opravdu neudržela a rozjela se zpátky do Brugg:-)





14 komentářů:

  1. Krása. Obrázky i vyprávění. Do Belgie bych se taky moc ráda podívala, ač žít bych tam asi nemusela. Nicméně ty wafle by mě dokázaly přesvědčit o opaku:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak Lucie...můj manžel tvrdí že není na sladké, ale cpal se waflema takovým způsobem, že ho asi pošlu k doktorovi ať si nechá změřit cukr v krvi:-)
      Díky za komentář, hezký večer.

      Vymazat
  2. No, vím, o čem píšeš! Taky ne mě udělaly dojem... Narozdíl od nás v květnu jste vy měli krásné počasí!
    Moc zdravím a těším se na další reportáž!
    Dobrou noc, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nám tam pěkně fučelo, ale slunko svítilo. Byla to nádhera, škoda že jsem nemohli zůstat déle, ale třeba to nebyla poslední návštěva. Manžel mě teď nutí, abych mu dělala wafle a mě nikdy moc nešly, tak že bych se měla vrátit a okouknout tam ty recepty:-)
      Díky za komentář, pěkný večer.

      Vymazat
  3. Článek jsem si přečetla s chutí a zájmem! Moc příjemné vyprávění s krásnými fotografiemi!

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem si říkala, kam jsi odcestovala, že tak dlouho nepřibyl žádný nový článek :-) Ale stálo za to si počkat :-)
    Krásná reportáž, nádherné fotky. Přidávám na seznam míst, kam se vypravíme, až děti odrostou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak chyběl čas, a přiznám se, že i chuť.
      Každopádně Bruggy můžu opravdu doporučit....a možná by se tam díky té spoustě čokolády líbilo i dětem:-)
      Díky za komentář, přeju pěkný večer.

      Vymazat
  5. Téda jen tak se sbalit a odletět za romantikou to musí být něco :-)
    Jenže k tomu musí člověk mít odvahu, umět řeči a mít pár euro nazbyt ;-)
    My nesplňujeme ani jednu podmínku a tak jsem moc ráda, že mohu cestovat prostřednictvím tvého blogu:-)
    Krásné podzimní dny !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem opravdu ráda, pokud jsem tě trochu potěšila.
      Výlet to byl vážně fajn a pokud by se odvaha a pár eur nazbyt přeci jen našlo, tak Bruggy vřele doporučuji.
      Díky za komentář a přeju pěkný večer.

      Vymazat
  6. Krásné čtení a krásné snímky, pobyt na který se určitě nezapomene...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Určitě jen tak nezapomeneme, tedy minimálně do té doby než shodíme ta nabraná kila (za to můžou ty wafle:-)
      Přeju pěkný večer.

      Vymazat
  7. Nemohu odtrhnout svůj zrak od fotky waflí s červeňoučkými jahodami a hlavně od té husté šlehačky.
    Nejsem kvůli tomu ani schopná přečíst článek, koukám na to s přestávkami celý den.
    Asi si tu fotku dám jako pozadí do kompjůtru - můžu?
    Romča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takové vyznání si ty wafle snad ani nezaslouží. Klidně si je dej(te) jako tapetu do PC, ale lepší je sbalit kufřík a vyrazit je ochutnat:-)
      Díky za komentář, přeju pěkný večer.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky