pátek 30. prosince 2011

Vánoční Vyšehrad

     O vánočních trzích v Německu jsme už psali....a co vánoční trhy v Čechách? Letos jsme byli na Vyšehradě a na náměstí Jiřího z Poděbrad. Pochopitelně nelze porovnávat tyto trhy, jelikož ty drážďanské mají dlouhou tradici, zatímco například na Vyšehradě jsou trhy vlastně novinkou.
Vyšehrad je krásné a magické místo, tak že už jen projít si potemnělým vyšehradským hřbitovem a pokochat se pohledem na kostel či rotundu Sv. Martina je příjemná kratochvíle, ale ten vánoční duch mi tam prostě nějak chyběl. Byly tam vlastně jen dva velké kulaté stany. V jednom bylo občerstvení a v druhém improvizovaná tržnice ve které se prodávaly víceméně rukodělné výrobky. Celé to bylo velmi malé a prošli jsme to ani ne za pět minut, i lidí tu bylo pomálu. Krom dvou "šapitó" bylo na Vyšehradě ještě podium na kterém soutěžili děti v přednesu básniček, jakási věštírna a obcházeli tam - no řekněme - kejklíři na chůdách. Postrádala jsem tam ale vánoční atmosféru. Celé mi to přišlo spíš jako oslava MDD, nebo nějaký jarmark, než jako vánoční trh. Zklamáním pro mě ovšem bylo občerstvení. Stánek se šneky, který byl na webu vyšehradských trhů prezentován jako: "tradiční staročeské občerstvení" byl ovšem z nějaké francouzské restaurace, tak že šneci byli upraveni s tradičními francouzskými omáčkami. Navíc jeden šnek stál 25 Kč, a to se mi zdá na stánek s občerstvením přecijen trochu moc. Chutní ale byli, to zase jo:-)






Slavínská krypta byla otevřena jen do 16h, což jsme nevěděli, ale alespoň jsme se prošli po hřbitově.
Pak jsme se ještě stavili na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tam bylo sice taky jen asi 10 stánků, ale už jsme tam alespoň našli ten tradiční vánoční sortiment. Nejlepší byl stánek se spoustou sušenek různých barev, chutí a vůní (nejlepší byly limetkové a malinové). Zaujal nás také stánek, kde se pán snažil dělat vafle, ale zřejmě měl nějakou nevhodnou pánev, tak že se mu celá zalepila těstem, a on se místo obsluhování zákazníků marně snažil dostat těsto z vaflovací pánve dolů. Nevypadalo to moc lákavě a bylo mi pána upřímně líto.




     To, co mě ale na vánočních trzích v Praze opravdu zklamalo, byl svařák. Teplé víno s kolečkem citronu, které skořici vidělo tak maximálně z rychlíku a balíček baleného cukru do kávy, to věru není moje představa pravého svařáku. Když jsem se pana prodavače zeptala jesli je to svařák, nebo jen ohřáté víno, zatvářil se jako bych ho snad z něčeho křivě obvinila. "No jistě že je to svařák pani.".....Ne, to vážně nebyl svařák!
     Bohužel na Staroměstském náměstí jsme nebyli, tam jsem už manžela nedostala. Vzhledme k tomu, že jsme tuto návštěvu vánočních trhů absolvovali již začátkem prosince, dá se předpokládat, že později před vánoci, se to možná více "rozjelo". Každopádně já dávám.....tak pět hvězdiček z deseti a doufám, že se s tím svařákem příští rok polepší:-)

6 komentářů:

  1. Juuu, máte tam krásně, ty večerní fotky a anděl na hřbitově, to je doslova magické!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. vyšehradskej hřbitov je nejlepší! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty fotky ze hřibotova jsou přímo magické! Co se týče vánočních trhů máme se ještě co učit. Všechno nejlepší v novém roce, hlavně zdraví! Čára .)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo české trhy Vánoční, je jak udělat "Kšeft", ale etika i estetika je neznámá. Zato se Vám povedla krásná fota!!!
    P.S.
    Pošta dojde po "Novém roce".

    OdpovědětVymazat
  5. Díky všem za komentáře a do nového roku všechno nejlepší:)

    OdpovědětVymazat
  6. Ta Praha je stejně kouzelná... I Tobě pěkný a přínosný nový rok!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky