neděle 5. února 2012

Co tím chtěl LaChapelle říct?

     Jelikož se mi konečně podařilo udělat všechny zkoušky i zápočty, chtěla jsem to okamžitě oslavit nějakým povyražením (rozuměj: výletem). Už delší dobu jsem měla políčeno na výstavu Tak pravil LaChapelle v Rudolfinu, tak jsme se na ní dnes vypravili.
převzato z http://boxandline.us/
Převzato z http://nicolle82.webovastranka.cz/

převzato z http://chunnel-vision.com/
     David LaChapelle je významný americký fotograf. Během své tvorby se věnoval jak umělecké tak i  módní fotografii a je považován za zakladatele surealismu v reklamní fotografii. Je často kopírován  a ovlivnil desítky dalších autorů. Výstava je retrospektivní, tak že zahrnuje jak rané fotografie z poloviny 80. let, tak jeho nejznámější díla, nechybí ani monumentální dílo Potopa (třetí obrázek), či fotky slavných osobností. Mě asi nejvíce oslovil soubor "Americké vzpomínky", kde autor použil skutečné polaroidové snímky momentek běžných američanů ze sedmdesátých let a doplnil je o artefakty spojené s násilím, militarismem a přehnaným americkým nacionalismem, a také soubor květinových zátiší (bohužel nepamatuju si přesně název).  LaChapellovi fotografie jsou na první pohled šokující, plné symboliky, sociálních a náboženských odkazů a výrazných kontrastních barev a také ironie a sarkasmu (například fotka "Samozvaný mučedník a 72 panen",  kde jsou panny nahrazeny panenkami Barbie v šátcích a burkách).
     Původně jsem chtěla náš dnešní výlet pojmout velkoryseji a navštívit ještě další výstavy (měla jsem například zálusk na  Carský dvůr pod železem Romanovců), ale předchozí výstava byla tak obsáhlá a zima tak ukrutná (když už zažíváme ruskou zimu, není třeba ještě chodit na ruskou výstavu), že jsme zašli už jen na oběd a jeli domů.  Oběd se ale také výrazně povedl. Byli jsme v restauraci Nostress cafe restaurant, kde jsme měli výborné jehněčí, lososa a naprosto skvostné dezerty.  Dezert Pavlova s mangem a krémem z bílé čokolády mi vynahradil celý ten měsíc učení:-)


9 komentářů:

  1. Dobré vysvědčení, si zasloužilo těla i duše, dobré pohoštění!!!
    Opravdu Saudek je vedle LaChapelle troškař:-D

    OdpovědětVymazat
  2. No o co je Saudek skromnější co do množství postav, o to je rozmařilejší, co se týče tělešných rozměrů.....myslím:)
    Pohoštění to dnes bylo opravdu královské....skoro si řikám, že to bych musela mít samý jedničky, abych si to zasloužila. Ale co, žijeme jen jednou, ne?!

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji k ukončení semestru! Taková věc si zaslouží oslavu. La Chapelle a vlastně celý surealismus...pro mě prostě jen po kapkách...Ale restaurace, to je jiná. Nebyla jsem tam, děkuji za typ!
    Hezké dny, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ó, skvělé! Taky se na výstavu chystám, jen ji pořád nemůžu do diáře nějak vměstnat. Ale docela jsi mě svým článkem postrčila ;-).
    Gratuluju, že měsíc učení je úspěšně za tebou, index plný a bříško taky - oběd v Nostress cafe restaurant? Kdo by rád neochutnal?! ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Gratuluji k úspěšnému zakončení semestru! Že je to krásný pocit? Taky se chystám do Prahy a původně jsem chtěla na ty Romanovce, ale to o ruské zimě je pravda pravdoucí a La Chapelle opravdu pecka!

    OdpovědětVymazat
  6. Heleno, Vivi, Čáryfučko moc vám děkuji za komentáře a především za gratulaci k ukončení semestru. Musím přiznat, že když jsem do toho šla, myslela jsem si, že to bude větší "brnkačka":)
    Kdo se chystá na výstavu, tak doporučuji neodkládat. Myslím, že končí už někdy v únoru a podle mě opravdu stojí za to:)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobré poledne přeji a zvu vás k sobě na blog "Rodinko", něco pro vás mám..

    OdpovědětVymazat
  8. Diky a tip na restauracku. Jak priznacny je jeji nazev :) O to vic i menu....P.S. samo take gratuluju k ukonceni semestru !

    OdpovědětVymazat
  9. To menu v restauraci zní jaké sen. Krásné obrázky. Na výstavě jsem nebyla, jen jsem o ní slyšela.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky