neděle 19. února 2012

Naše oblíbená místa - Kutná Hora

     Jeden z nejoblíbenějších cílů našich výletů je Kutná Hora. Byli jsme tam již několikrát a já se tam pokaždé ráda vracím. Nemůžu se nikdy nabažit pohledu na krásnou Svatou Barborku a i sama cesta vedoucí k ní kolem jezuitské koleje po terase ozdobené sochami je příjemnou procházkou. V Jezuitské koleji se nachází GASK, tedy galerie středočeského kraje. Samo město je pak plné historie vetknuté do fasád měšťanských domů.
     Nikdy se nazapomeneme cestou z chrámu Svaté Barbory zastavit v malinkatém krámku s čokoládou na Barborské ulici, kde si dáme kelímek husté horké čokolády s trochou chilli (takový malý životabudič) a když nás přepadne hlad, stavíme se ještě o pár kroků dál v staročeské restauraci Dačický.


      A teď přijde na řadu to nejlepší, návštěva Kostnice v cisterciánském klášteře v Sedlci. Je to sice trochu morbidní místo, ale atmosféru to rozhodně má. No taky aby ne, jsou to prý pozůstatky až čtyřiceti tisíc lidí, a to samo o sobě dodá místu rozhodně důstojnost.
      V létě v Kutné Hoře probíhá festival alternativní hudby Creepy Teepee. Je to určitě zajímavá akce, trochu se vymykající z konceptu ostatních open air festivalů, bohužel za nás musím říct, že nás předloni návštěva tohoto festivalu spíše zklamala. Do Kutné Hory se ale už těším. Jakmile trochu vykoukne slunčko, určitě se tam s manželem zase vypravíme.

 

14 komentářů:

  1. Jojo... krásně tam je... měli jsme tam naše druhé rande. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko-Jirko, obdivuju vás že si pamatujete, kde jste měli vaše druhé rande....a myslím, že jste si pro tuto vyjímečnou příležitost vybrali opravdu skvěle....:))))

      Vymazat
    2. Kdybychom nebyli zrovna na takovém pěkném místě, nejspíš bych si to ani nepamatovala. :)) Ale je pravda, že v kostnici jsme nebyli, tak se do KH asi budeme muset někdy vrátit. :)

      L.

      Vymazat
  2. Kutnú Horu poznám len z vlaku :-) Aj to sú už roky rokúce, čo som išla naposledy vlakom do Prahy. Jednou zo staníc bola aj Kutná hora. Človek by potreboval niekoľko životov, aby stihol vidieť všetky zaujímavé miesta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máte svatou pravdu...taky si někdy říkám, že by den měl mít tak 48 hodin, abych to všechno stihla. Ale Kutná Hora je opravdu moc krásná:)

      Vymazat
  3. ó ano, oblíbená destinace nás dětí trávících prázdniny u babičky v Čechách. Kostnici jsme měli nejradši, no proč asi. Strašili jsme se pak celý týden. X let se chystám návštěvu zopakovat. :) Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to věřím, že jste se strašili Kostnicí, já z ní mám husí kůži do teď. Ale když jsem byla dítě, tak u nás frčela černá ruka a krvavý koleno...:-)

      Vymazat
  4. Kutná Hora, je pro nás často místem výletu, hlavně když je u nás zahraniční návštěva. A vždy bodujeme, uhrane i po takovém zážitku, jakou je Praha. Doporučuji na přelomu jara a léta navštívit, také "Stříbření" a návštěvu dolů. Ve městě, pak najdete další vynikající restaurace. A kafe u varhaníka, je zaručený zážitek, hlavně ten výhled!!! Ještě stojí za zmínku , zastávka po cestě, Kouřim. Zde se zastavil čas a to i díky malému skansenu.Je příjemné, mít takové poklady, kousek za humny:-D a pokaždé obdivovat další zrestaurované památky Kutné Hory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, jo....to jsou přesně ty tipy po kterých přímo bažím. Určitě se tam zajedeme podívat. Díky moc Lezarts.
      Kafe u varhaníka.....tak to zní výborně:)))
      Na skanzen se taky už těším.

      Vymazat
    2. A při cestě se stavte u nás na kafe:-D
      U Varhaníka je to ten domeček vlevo u začátku křížové cesty.

      Vymazat
    3. Lezarts, díky za pozvání. Vy nám zase nesmíte dát košem, když pojedete na sever Čech.
      Už jsem přemýšlela, jestli se blogerky někde scházejí. Třeba jednou ročně. Myslím, že by to bylo fajn.

      Vymazat
  5. Milujeme stejná místa. Kutná Hora má úžasnou atmosféru, u Dačického se taky pokaždé zastavujeme :o) Loni byly trhy ve Vlašském dvoře - nádhera!
    Pohodový večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a za tip. Pokusím se letos si trhy nenechat ujít:)))

      Vymazat
  6. Krása, tam bych se chtěla někdy podívat.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky