úterý 3. dubna 2012

Jak uctít památku Tomáše Bati?

     Je tomu přesně na den 136 let co se ve Zlíně narodil Tomáš Baťa, spoluzakladatel obuvnické firmy Baťa a jeden z našich nevýznamějších podnikatelů. Baťa například v podstatě vybudoval město Zlín a  zavedl do praxe nové technologie a postupy, které se využívají dodnes. Zkrátka byla to významná osobnost našich dějin. A jaká bych to byla vlastenka, kdybych dnešek řádně po Baťovsku neoslavila? Zašli jsme tedy s manželem k Baťovi, rozhodnuti pořádně se na počest pana  Bati rozšoupnout. Chtěla jsem si koupit kabelku a třeba ještě nějaké botky na jaro:-)
     Ano, jsem naivní, ale opravdu jsem očekávala, že v obchodě bude na tuto událost (tedy narozeniny zakladatele) nějaký odkaz, zmínka či vyvěšený obrázek. Ale nikde nic a to bylo první zklamání. Druhé přišlo záhy, když jsem zjistila, že se mi vůbec nic v obchodě nelíbí, žádná kabelka, žádné boty, prostě nuda, nuda, šeď, šeď. No alespoň jsme si ve městě poseděli na terase a dali si kafčo a vínko a navíc si koupili lístky do divadla.
     Ale když už jsem se dnes do těch kabelek pustila, nedá mi to abych se v rámci oslavy narozenin slavného obuvníka nepochlubila svými třemi nejoblíbenějšími kabelkami, byť ani jedna není od Bati. Moje nejoblíbenější kabelky jsou:  Miss sixty, Mulberry a Gerry Weber. Tady jsou, i když ve skutečnosti vypadají opravdu podstatně lépe než na fotkách:)





    

9 komentářů:

  1. Netušiac o tom, aký je dnes deň, bola som tiež u Baťu. Ale nešla som tam nič konkrétne kupovať, len som vošla do obchodu, lebo som išla okolo. Chcela som vedieť, čo sa momentálne predáva. Z celej ponuky mi padli do oka iba jedny lodičky, ale nepadla mi do oka ich cena - 90 eur.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy v těch eurech to zní ještě hůř než v korunách. To věřím že se vám taková cena nelíbila. Já si u Bati v minulosti vždycky vybrala, ale tentokrát velké zklamání.

      Vymazat
  2. Ano, na tento den by bylo slušné se u pana Bati obout, ale on už to tak úplně Baťa bohužel není. Ale co se dá dělat. V každém případě není špatné, že se lov na boty nakonec přeorientoval na zakoupení lístků do divadla a posezení. Kabelky bych brala všechny tři, akorát tu poslední bych moc neunosila, já potřebuju pořádnou "kabelu" na všechny ty věci krát dva pro potomstvo. Čára

    OdpovědětVymazat
  3. Tedy nebýt tvých krásných kabelek, je to vlastně smutný příspěvek...Na co asi v prodejnách čekají, boty nic moc, kabelky taky, ani zakladatele neslaví...Dřív jsem vlastně nosila jen jejich boty, teď už několik let nic.
    Snad bude líp, hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Já už jsem si u Bati dlouho nic nevybrala...nelíbí se mi ani boty, ani ceny(nekožené boty za cenu kožených). Dříve jsem tam nad nějakým párem vzdychala každou chvíli:)

    OdpovědětVymazat
  5. tak se snažím vzpomenout, kdy jsem si naposledy něco u bati koupila. přijde mi, že tam tak nějak nic zajímavého nemají...

    OdpovědětVymazat
  6. Přibylo tu zase tolik milých a zábavných článků! Já nestíhám! ;-)) Dneska jsem si to tu ale pořádně vychutnala a zjistila, že odpoledne NUTNĚ musím UCTÍT PAMÁTKU Tomáše Bati! Bááááječná isnpirace; a nebudu mít ani pocit, že "utrácím", když budu nákupama "uctívat". Skvěle vymyšleno :-**
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  7. Baťa,spíše obchod na Václaváku, byl pro mě za totáče, jediným salonem vysněné obuvi všech, tehdy, dostupných dodavatelů .Později ve Francii, jsem objevila, kdo to vlastně byl pan Bata. (tenkrát nás o něm ve škole moc neučili), sice, jsem si mohla dopřát výrobku jeho firmy, ale nikdy jsem nenašla tu správnou "botu na mojí nohu".

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky