pondělí 16. července 2012

Asi si vyrazím do Assisi

     Ne nevyrazím, už jsem tam byla. Název článku prosím přičtěte na vrub vysokým teplotám a přímému slunci,  kterému jsem se svou procelánově bílou kůží neustále vystavena. Moje tradiční alergie na slunce se přihlásila už asi třetí den dovolené a teď vesele raší a vytváří mi na rukou roztomilou červenou kopřivku.  Už se těším, až se mi začně loupat nos. Pak už by chyběl jen zánět spojivek a nějaký ten můj klasický úžeh, aby mi vůbec došlo, že jsem na dovolené.
     No ale raději se trochu zmíním o Assisi, rodišti svatého Františka. Celé město vlastně žije jen a pouze timto svědcem a jeho řádem, a pochopitelně jeho pomocnicí svatou Klárou, zakladatelkou řádu klarisek.
Assisi je opět krásné město, myslím, že fotografie budou mluvit sami za sebe a věřte mi, že zdaleka nezachycují tu skutečnou reálnou krásu. Na kopec nás opět vyvezl eskalátor, ale zde už bylo hodně poznat, že se jedná o typicky výletní místo. Zřejmě sem proudí davy poutníků, tak že je tu spoustu klasických krámků ze suvenýry. Ani já neodolala a přímo v klášteře Sv. Františka, kde se světec narodil a je tu také pochován, jsem si koupila sadu mýdel (které vyrábějí františkáni z olivového oleje a bylinek které pěstují) v obalu z olivového dřeva. Úplně nám provoněly batoh.


































































    
     Krom ostatků svatého Františka, který má pochopitelně v klášteře vlastní hrobku s modlitebnou je tam také dost zajímavých relikvií: obleční Františka i Kláry, Klářiny vlasy atd. V klášteře si můžete prohlédnout dvě baziliky. Jsou zcela prosté, jak se na františkány sluší a krom fresek je vlastně už nezdobí vůbec nic. Dolní je spíše menší kaple, s podstatně zachovalejšími freskami i atmosférou. Horní větší má fresky více poničené. V Kostele Santa Chiara je pochovaná Klára. Interiér kostela mě nějak výrazně nezaujal. V Assisi je ale množství dalších kostelů a na kopci stojí trosky středověkého hradu, ze kterých je krásný výhled do okolí.
     Tak že když budete mít náhodou cestu kolem tak se tu za Františkem zastavte....on si to zaslouží, byl první kdo tvrdil, že zvířata jsou také boží stvoření a díky němu si můžeme na vánoce vystavit betlém.


16 komentářů:

  1. Si, si budu muset také do Assisi:-D Pěkný výšlap!!!

    OdpovědětVymazat
  2. moc povedené fotky, ta druhá se mi líbí nejvíc :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý článek a to nebe-nádhera!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si konečně pročetla zpětně tvé italské články a užívám si virtuální přenos do Itálie :-) Nás letos místo dovolené v cizině čeká výměna střechy, takže můžu leda sbírat inspiraci na roky příští :-)
    Díky za to a za krásné fotky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mít střechu nad hlavou je skoro nejdůležitější ze všeho....dovolenkování musí počkat. Ale podle tvého blogu soudím, že si užíváte plno zábavy i doma:-)
      Díky za komentář Báro.

      Vymazat
  5. Musí to být docela náročné, psát přímo na cestě, ale užívám si to. Průvodců po Itálii mám několik, ale není nad osobní zkušenost.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psaní nebylo příliš náročné, spíš vybírání a uploadování fotek.
      Teď už jsme doma a zbývají mi ještě asi tři články:)
      Děkuji za komentář.

      Vymazat
  6. Krásne fotografie, muselo tam byť nááádherne :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak nádherné místo je na světě (já vím, že jich je milión) a já sedím u počítače v Českých Budějovicích? Změnu to chce stůj co stůj! Skvělý tip jako vždy! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..ale Vivi, v Českých Budějovicích byl chtěl žít každý. To je přece jasné:)

      Vymazat
  8. boli sme tam pred pár rokmi, je tam krásne :)pekné fotky :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky