úterý 3. července 2012

Na cestách

     S prvním dnem prázdnin jsme odjeli na dovolenou do Itálie. Jelikož jsme nevyrazili podle plánu v sobotu, ale díky naší lenošivé povaze, která nám nekompromisně brání v jakékoli snaze si něco dopředu zabalit, nebo se jinak včas připravit, jsme jeli v neděli, nakonec se jednodenní zpoždění zdálo jako dobré rozhodnutí, jelikož cesty nebyly zdaleka tak plné jako předchozí den a cesta nám příjemně utekla.
Hlavně kus cesty přes Alpy a později Dolomity nás opět ohromil a bílé pevnůstky posazené vysoko v horách mě uváděly do transu.
     Během cesty jsme zjistili, že Italové asi poslouchají rádio v autě jen za trest a dlouho se  nedalo chytit nic jiného, než jakási stanice Tyrola a to byl - slušně řečeno - očistec. Nečekala jsem, že ve mě poslech Erose Rammazzotiho vyvolá takovou vlnu nadšení. Bylo to to nejlepší co se dalo na radiu chytit a i teď když jezdíme po Itálii, marně ladíme něco poslouchatelného, tak že jsme nuceni si neustále povídat:)
     Naše první cesta vedla do Benátek. Zůstali jsme v kempu Rialto, který můžu vřele doporučit. Hned naproti autobusová zastávka, kemp čistý, cena slušná. Pronajali jsme si dřevěné chatičky. Myslím, že dřevo bylo asi něčím napuštěné, protože i když venku na nás komáři hodovali jak o zabíjačce, dovnitř nepronikla žádná havěť a to jsme měli dveře i okna dokořán. Nikde tu totiž nemají klimatizace a ventilátory jsou spíš vyjímkou. Vedra jsou příšerná.  I odolní Italové se potí (to mě překvapilo). Dusno je i ve spoustě restaurací a bohužel i v kostelích, kde bývá normálně příjemný chládek.

     Co se týče Benátek, ty jsou opravdu kouzelné. Tolik velkolepých paláců a krásných domů vedle sebe a vše protknuto sítí kanálů, které prostě nemůžou působit jinak než romaticky. Už jsem mockrát slyšela, že Benátky jsou zklamání, špína a smrad. Za sebe můžu naprosto upřímně říct: nic takového jsem tu neviděla. Jeslti mě na Benátkách něco vadilo, tak pochopitelně drahota: vstup na rozhlednu - 8 EUR, vstup do galerie - 12 EUR, vstup do Dožecího paláce - 18 EUR, celodenní jízdenka na loď po Velkém kanálu (musíte jí koupit, jinak se nikam nedostanete) - 18 EUR....atd, atd. Samotné jídlo, nebo jen nějaké občerstvení mi tak drahé nepřišlo (zhuba podobné ceny jako v jiných Evropských městech), ale ty vstupy se mi zdály opravdu předražené.
Kupodivu mi ani nevadili turisté. Město má ohromné kouzlo i s nimi, a prostě k němu patří.
Překvapilo mě, že mi na Benátky stačil jeden den. Normálně se ráda procházím po městě, donekonečna prohlížím všechny kostely a galerie a nemůžu se nabažit posedáváním na náměstí a pozorováním lidí. Tady ale svojí roli asi sehrálo počasí. Vedra jsou opravdu neúnosná a courat se v takovém horku v dusném městě je spíše za trest než pro zábavu. Nejhorší je, že se vzduch neochladí ani večer. Proto jsme dnes vyrazili do Ravenny. Projedem si menší města, zastavíme se na pláži a hlavně něco dobrého ochutnáme a pak o tom napíšeme na blog.
     Tak hezké prázdniny i vám:)




3 komentáře:

  1. Ahoj, Benátky jsou fakt super, tam bych se chtěla ještě někdy podívat. :) Doufám, že si dovolenou užijete a už se těším na další články - je super cestovat alespoň takhle virtuálně. :) L.

    OdpovědětVymazat
  2. Benátky som prvý raz navštívila iba vo februári tohto roku. Keďže to bolo počas karnevalu, presuny po meste boli dosť náročné. Preto som hneď po návrate povedala, že by som tam chcela ísť ešte raz, ale nie počas karnevalu. Asi by som si k návšteve mesta vybrala máj-jún. Vstupy do múzeí sú pre nás veľmi drahé, ich ceny sú približne rovnaké či vo Viedni, Londýne a aj v Benátkach. Želám veľa cestovateľských zážitkov a hlavne šťastný návrat domov.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím cestovatele a děkuji za krásné fotky a pefektní reportáž. Jak koukám Benátky nám krapet podražily, ale co, že...
    Přeju šťastnou cestu a hezké zážitky!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky