úterý 3. dubna 2012

Jak uctít památku Tomáše Bati?

     Je tomu přesně na den 136 let co se ve Zlíně narodil Tomáš Baťa, spoluzakladatel obuvnické firmy Baťa a jeden z našich nevýznamějších podnikatelů. Baťa například v podstatě vybudoval město Zlín a  zavedl do praxe nové technologie a postupy, které se využívají dodnes. Zkrátka byla to významná osobnost našich dějin. A jaká bych to byla vlastenka, kdybych dnešek řádně po Baťovsku neoslavila? Zašli jsme tedy s manželem k Baťovi, rozhodnuti pořádně se na počest pana  Bati rozšoupnout. Chtěla jsem si koupit kabelku a třeba ještě nějaké botky na jaro:-)
     Ano, jsem naivní, ale opravdu jsem očekávala, že v obchodě bude na tuto událost (tedy narozeniny zakladatele) nějaký odkaz, zmínka či vyvěšený obrázek. Ale nikde nic a to bylo první zklamání. Druhé přišlo záhy, když jsem zjistila, že se mi vůbec nic v obchodě nelíbí, žádná kabelka, žádné boty, prostě nuda, nuda, šeď, šeď. No alespoň jsme si ve městě poseděli na terase a dali si kafčo a vínko a navíc si koupili lístky do divadla.
     Ale když už jsem se dnes do těch kabelek pustila, nedá mi to abych se v rámci oslavy narozenin slavného obuvníka nepochlubila svými třemi nejoblíbenějšími kabelkami, byť ani jedna není od Bati. Moje nejoblíbenější kabelky jsou:  Miss sixty, Mulberry a Gerry Weber. Tady jsou, i když ve skutečnosti vypadají opravdu podstatně lépe než na fotkách:)





    

pondělí 2. dubna 2012

Když Forrest Gump konvertuje k Islámu

     Muslimský Forrest Gump se jmenuje Khan, trpí jistou formou autismu a má velké problémy. Musí totiž říci prezidentovi Spojených států že není terorista. Jedině pak ho snad jeho žena Mandira, která  není muslinka, ale hinduistka, zase začne mít ráda.
Film "Jmenuji se Khan" byl natočen v koprodukci Indie a USA a popisuje příběh muslimů žijících v Americe a jejich postavení ve společnosti po 11. září. Dotýká se ale i nevraživostí mezi příslušníky různých vyznání: bratr Khana se s ním rozkmotří, jelikož si bere hinduistku, což je považováno za hanbu pro celou rodinu. Film popisuje poměry v Americe, kdy byli muslimové nabádáni, aby sledovali své spoluvěrce a v případě podezření na "nekalou činnost" je hlásili FBI. Je to ale především příběh romantické lásky a tragické ztráty, který (snad až trochu naivně) útočí spoustou emocí na divákovu první signální a jediné oko jistě nezůstane suché. Atmosféra filmu bohužel není nepodobná  bolywoodským trhákům či jihoamerickým telenovelám. Každopádně za podívání stojí, už kvůli zajímavému popisu protimuslimské atmosféry v Americe po teroristických útocích, když se nálada v zemi změnila ze dne na den, a muži si začali holit vousi a ženy přestali nosit hidžáby v obavách před útoky rozlícených občanů. Rozhodně ale nejde o nějakou oslavu islámu, naopak sám Khan odhalí skupinu islamistů nabádajících ke svaté válce, kteří těží z neznalosti ostatních a snaží se Korán vykládat po svém tak, aby vyhovoval jejich účelu.  A právě tohle "nenadržování" žádné straně, se mi na filmu líbí, pokud něco pranýřuje, tak xenofobii a ignoranci vůbec.
     Film jsem viděla už před časem, ale teď o víkendu ho opakovali na HBO. S chutí jsme se na něj s manželem znovu podívali a zase nás bavil

Oblíbené příspěvky