sobota 17. srpna 2013

Klasika pod hvězdami

     Tak jsem zažila zas jedno své "poprvé". Včera jsem byla poprvé na opeře. V rámci projektu Klasika pod hvězdami jsme navštívili zámek Orlík a zúčasnili se večerního představení opery Giuseppe Verdiho La Traviata. Sice jsme přifrčeli na poslední chvíli a tak jsme měli jen málo času k tomu, abychom si dostatečně vychutnali večerní romantiku tohoto místa. Navíc jsme, jakožto nováčci, byli naprosto nedostatečně vybaveni. Chyběli nám deky, polštářky na sezení a další propriety, které si přinesli ostatní, situace znalí, návštěvníci. Přesto jsme si, myslím, ty necelé tři hodiny poměrně užili.
     Je pro mě těžké nějak hodnotit představení. Sice mám hudební průpravu (jako dítě jsem chodila asi sedm let do "Lidušky" na kytaru a později jako teenager tři roky na zpěv), ale byla to přeci jen moje první opera. Tak že zde je názor laika a operní panny:  Miroslav Dvorský v hlavní roli byl určitě velmi dobrý, mě ale nijak neoslnil. Zřejmě nebyl úplně ve své kůži, jelikož pokašlával a chvílemi mu ujížděl hlas. V těch silných dramatických pasážích, kde mohl svůj mohutný hlas nechat naplno rozeznít, byl ale jistý a výrazný. Naopak hlavní hrdinka Violleta v podání sopranistky Michaely Katrákové si lépe vedla spíše v těch klidnějších lyričtějších pasážích, nicméně její výkon pěvecký i herecký se mi moc líbil. Co se mi ale příliš nelíbilo, byla scéna. Dle mého názoru tak trochu "ubohá" a nemoderní. Jakési paravany na které se podle momentální nálady příběhu promítala barevná světla. Na mě to moc velký dojem neudělalo. Naopak příjemnou tečkou byl ohňostroj na závěr.
     Pěkné fotografie s představení na zámku v Lednici jsem objevila na tomto blogu. Já bohužel nemám tak dobrý přístroj, abych mohla po setmění dělat pěkné fotky, tak že jen pár obrázků pro ilustraci. Příští rok bude probíhat už pátý ročník "klasiky pod hvězdami" a tentokrát to bude Verdiho Nabucco. Myslím, že se zase připojím:-)




7 komentářů:

  1. Na podobný kulturní počin sbírám odvahu, tím chci říct, že mé operní poprvé se ještě nekonalo. Moc se mi líbí tvůj pohled na věc..něco špatné a něco také dobře a nenechat se otrávit a jít do toho znovu. Přeju pohodový zbytek víkendu :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Aranel, jsem ráda že se ti moje "recenze" líbila:-)
      Za sebe můžu tohle "poprvé" doporučit, jelikož s odstupem času opravdu výrazně převládají ty klady nad zápory. Opera se mi líbí a chci vidět další!

      Vymazat
  2. Orlík není od nás zas tak hrozně daleko, ale vůbec jsem netušila, že se tam něco takového koná (a příští rok už bude dokonce pátý ročník). Ještě jsem nikdy nezažila kulturní zážitek pod hvězdami. Musel to být skvělý zážitek. ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to pěkné....až na ty komáry. Příště se ovoním repelentem.
      Díky za komentář Jarko.

      Vymazat
  3. Na poprvé, krásný hudební výběr! Verdi je z mých nejoblíbenějších:-)Já jsem letos "prošvihla" Nabucco na Loučni:-( Máme to docela blízko a počasí bylo přímo úžasné. Děti si to užívali, sice jen poslechem, protože si zamluvili ten večer piknikový koš( i s dekou) a hodovali v zahradě.
    P.S.
    dost tématický příspěvek,momentálně čtu Verdiho životopis.

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju operu.
    V tak krásném prostředí to musel být zážitek, sám o sobě.
    A doporučuji nenechat se odradit :)

    OdpovědětVymazat
  5. To mohl být krásný zážitek.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky