úterý 20. srpna 2013

Orlík

     Minule jsem se tu zmínila, že jsme s manželem byli na Orlíku na opeře La Traviata. Jelikož představení končilo až někdy před půlnocí, tak jsme zůstali přes noc a druhý den se šli podívat na zámek.
     Nejsem příznivcem lovu, tak že interiér loveckého zámečku plný trofejí a zbraní, mě nijak neuchvátil a trochu mě mrzelo, že do plně vybavených místností (s nábytkem, tapetami a závěsy) jsme směli jen nahlédnout z vedlejších, víceméně nevybavených místností, přes vstup zatarasený provazem. Na druhou stranu zámek je ve velmi dobrém stavu, paní průvodkyně byla milá, tak že to v podstatě bylo příjemně strávené poledne. Taky jsem se dozvěděla že zámek už nepatří Karlovi Scharzenbergovi, ale jeho synovi.
     Po prohlídce jsme si chtěli dát něco k jídlu a projet se v rámci nějaké okružní jízdy na lodi po Orlíku. K jídlu jsme nesehnali nic lepšího, než langoše a klobásu. Hledali jsme poměrně dlouho (nutno říct že hlavně prostřednictvím internetu) ale nenašli jsme nic. Zdá se, že to, co my považujeme za automatickou věc, tedy prodávat v okolí přehrady sladkovodní ryby, místní podnikatelé považují za výstřednost. Nenašli jsme ani jedinou restauraci v okolí, která by nabízela štiky, okouny, či candáty. To bylo zklamání.
No a ve finále jsme vynechali i tu loď. O pravidelných okružních jízdách, o kterých jsme se dočetli na stránkách lodní přepravy, tady na místě nikdo nic nevěděl. Lidé zmateně pobíhali okolo tří přístavišť, snažili se rozklíčovat nepřehledný jízdní řád a zjistit jestli a kam se můžou lodí dostat. Když konečně přijela loď a my zjistili že nemá otevřenou palubu a museli bychom sedět vlastně uvnitř a poté co se všichni lidé kteří na projížďku čekali s námi rozprostřeli kolem volných okýnek, tak že na nás u okna vlastně už nezbylo místo, jsme si řekli, že to pro nás ztrácí smysl. Tak že nakonec jsme trochu zklamaně jeli domů.






































   
   
     Začínám si myslet, že jsme tak trochu zhýčkaní. V poslední době skoro vždycky, když jedeme v Čechách někam na výlet, něco nás cestou znechutí, nebo přinejmenším nepříjemně překvapí. Nemám ráda neustálé kritiky, kterým není nic dobré, a doufám že se časem v takovou ohrnovačku nosu nezměním. Na druhé straně ale, za všechno se platí, i za ty zážitky. Někdy mě překvapí, co všechno si lidi nechají líbit. My se vždy snažíme zhodnotit poměr: cena versus výkon a to bohužel v Čechách nevychází moc dobře. Hlavní ale je, nenechat se odradit a výletovat dál:-)

























     Ale abych nekončila negativně, zmíním se krátce o jednom příjemném místě, které jsme cestou na Orlík navštívili a díky kterému jsme málem na představení opery dorazili pozdě. Restaurace Slowpec v Líšnici (nebo v Líšnicích?), kousek od Prahy, má nejen úžasné logo, ale také výbornou kuchyni. Specializuje se, jak název napovídá, na pomalá jídla. Dlouhé pečení, konfitování, či nepřekonatelná metoda přípravy masa "sous vide", kdy se maso vlastně pošíruje ve vakuu a tím si zachová neprosto veškerou chuť a šťávu. Snad poprvé ve svém (dospělém) životě jsem tu jedla hovězí kližku, která se mi doslova rozpadala pod vidličkou a byla jak dort. Pan majitel se holedbal, že u něj prý i zapřísáhlí odpůrci dršek (a to je myslím většina národa) této pochutině naprosto podléhají. To jsme ale už nevyzkoušeli. Snad zase někdy příště.



5 komentářů:

  1. Opět pěkné počtení, Orlík je krásné místo už se tam dlouho chystám...:)

    OdpovědětVymazat
  2. to jídlo, dle popisu i fotky, je lákavé :)

    S těmi zážitky to máme obdobně. Ne všechno za každou cenu..

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že by nás s podobný zážitky, mohl už vzniknout pěkný spolek:-)
    Ovšem nejvíce mě tentokrát potěšilo foto s balíky slámy-moje velká estetická slabost:-)Ovšem ta restaurace, vypadá také lákavě!!!

    OdpovědětVymazat
  4. No, prohlídku Orlíku jsem zažila cca v roce 1993 nebo 4 a loni. Těžko říct, vzpomínky mají tendenci být hezčí, ale před lety se mi tam líbilo víc. Prohlídka byla rozhodně úplně jinými a krásnějšími pokoji, než je ta současná.
    Fotky jsou ale krásné a děkuji za typ na jídlo, vypadá výborně.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky. Hned bych jela na nějaký výlet...

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky