pondělí 30. ledna 2012

Vánoce na Mekongu aneb na návštěvě u Khmérů....část II.

     V Kambodži nás asi nejvíce uchvátily ruiny v Angkoru. Angkor je chrámový komplex na rozloze zhruba tříset kilometrů čtverečních. Nejznámější chrámy ovšem stojí v blízkosti Siam Reapu. Jedná se o hlavní sídlo khmérské říše z 9 - 15 století. Chrámy byly dlouho ukryty zapomenuté hluboko v džungli. Až v 19. století byly znovuobjeveny a svět se s nimi mohl seznámit. Každý chrám je naprosto jiný. Jiná architektura, jiný stavební materiál, jiné zdobení, podle toho, který panovník jej nechal vystavit. Některé chrámy jsou budhistické a některé hinduistické a nechybí ani civilní budovy.Vstupenky se kupuji na jeden, tři nebo sedm dní. My zůstali tři dny a snažili se prohlédnou si co nejvíce, z ohromného množství chrámů a staveb. Vzpomenu na ty, které mi utkvěly v hlavě.
     Především Angkor Wat, jehož tři věže se staly symbolem země a najdete je na kambodžské vlajce.



    Zajímavý Bayon, kde se na vás ze všech věží záhadně usmívá ohromná tvář vládce Džajavarmana VII. Tváří je zde prý víc než dvě stovky a jejich výraz se může směle rovnat proslulému úsměvu Mony Lisy.



     Nádherný růžový chrám Banteai Srei se snad nejlépe zachovalými basreliefy na zdech
chrámu z narůžovělého pískovce. To je opravdový klenot.


   
































    Ta Prohm je z Angkorských chrámů asi nejznámější a to díky filmu Tomb Raider s Angelinou Jolie. Hlavní roli tu hraje příroda. Džungle začala během staletí vrůstat do stavby. Mohutné stromy prorůstají zdmi rozsáhlého chrámu a "tečou" přes něj tak úžasným způsobem, že právě Ta Prohm je díky tomu jeden z nejnavštěvovanějších chrámů v Angkoru.



     Můj nejmilejší je ovšem Preah Khan. Napůl rozbouraný labyrint z části pokrytý mechem, kde jsme se málem ztratili a nemohli najít ten správný směr, když už se večer začalo stmívat a dokola z džungle se začaly ozývat strašidelné zvuky. Nezapomenutelný zářitek.




     Kbal Spean je asi 30 kilometrů vzdálené místo. Tuktuk na vás počká na silnici a vy se pustíte džunglí vzhůru do mírného kopce až dorazíte k říčce s nepříliš velkým, ale přijemně osvěžujícím vodopádem. Není to na koupání, ale nohy si určitě smočíte. Do skalnatého dna řeky jsou vytesány reliefy a tajemné lingami. Velmi příjemné a osvěžující místo.
      A na závěr západ slunce nad Angkorem....zkrátka kýč jak bič:)

6 komentářů:

  1. Díky za moc zajímavý článek, ty stavby jsou všechny úžasné.

    OdpovědětVymazat
  2. Neuvěřitelná nádhera, jednomu stojí rozum, jak to vše bez "vyspělé techniky" bylo možno realizovat?!
    Děkuji, že jsem opět vaším prostřednictvím, mohla chvíli cestovat.
    Jsem takový, Váš "černý " pasažér:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Děkujeme za komentáře....černí pasažéři jsou s radostí vítaní:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za nádherné fotky, úžasný výklad! Užila jsem si já i můj syn, díky! Ten reliéf ve vodě, to je tady neskutečné!
    Pohodový večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkujeme za milé komentáře a jsme moc rádi, pokud se vám naše "putování" líbí:)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky