sobota 18. srpna 2012

Díky Otto

     Dnes je tomu 14 let, co zemřel český vědec Otto Wichterle. Myslím, že nejsem sama, kdo je tomuto vyjímečnému vynálezci vděčný za to, že se náš život stal výrazně snažším, jednoduším a prostě lepším. Já mu tedy rozhodně vděčná jsem. Otto Wichterle je totiž známý svými vynálezy, které vedly k zásadnímu zdokonalení a rozšíření kontaktních čoček.

     Brýle nosím prakticky od čtyř let (plus mínus). Mám vrozenou oční vadu. Kromě dioptrií mám ještě asi tři a půl cylindrů, což je opravdu hodně. Kdysi jsem už čočky zkoušela, ale neměli takové, které by mojí velice specifickou kombinaci vad uměly korigovat, tak že mi paní doktorka nabídla jen jistou alternativu (jen částečnou korekci), ale výsledek byl velice špatný.  Stejně jsem "prd" viděla, navíc jsem čočky špatně snášela. "Vysychaly" mi oči a jednou mi čočka při mrknutí dokonce vyskočila z oka (trochu morbidní podívaná). Tak jsem dospěla k závěru, že čočky pro mě nejsou a že budu celý život "Brejlarito" (hrdina nějaké ruské kreslené pohádky, který nosil velké kulaté brýle a inspiroval moje spolužáky k úžasné přezdívce pro mě).
     Když jsme s manželem byli před třemi měsíci v optice pro nové obroučky, zkoušel si několikery a já měla při čekání dlouhou chvíli, tak jsem se paní prodavačky začala tochu vyptávat na čočky. Ukázalo se, že technologie i pravidla jsou v tomto směru dávno jiná. Už se dělají i čočky na "mojí" vadu a navíc pro ně nemusím k doktorovi ale do optiky.
     Na dovolenou do Itálie jsem už na začátku července jela s čočkami. Ó, jaká to úleva. Můžu nosit sluneční brýle. Můžu se výrazně namalovat.  Na fotkách už sklíčka mých brýlý nehází prasátka. Čočky už nosím druhý měsíc a jsem maximálně nadšená. Pořád ještě ráno a večer trochu bojuju při nandavání a vyndavání, ale určitě to chce cvik. Je to sice docela drahá záležitost, ale pro mě se úleva kterou zažívám stejně nedá penězi vjádřit. Jsem asi nejvděčnější uživatelka čoček. Díky Otto, jsi frajer (a to jsem ani nezmínila silon:-)

9 komentářů:

  1. Otto Wichterle byl vynikající vědec. Sdílím tvůj názor.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké, že jste napsala tuhle vzpomínku. Takových lidí je opravdu třeba si vážit.
    Přeju hezké odpoledne a pěkné pokoukání i bez brýlí!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Věřím, že čočky jsou velké usnadnění. To jen asi naše mamina a můj drahý jim nemůžou přijít na chuť:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Evelins, Heleno, Lucie děkuji vám za komentář. Já jsem tak nadšená z nových čoček, že jsem prostě musela napsat "oslavný" text.
    Přeju hezkou neděli:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ódu na Ottu (Wichterle) jsem s velkým zájmem. Obdivuji každého, kdo umí vynalézt něco, co zlepší tolika lidem život, ale také každého, kdo si umí tu maličkou průhlednou věc nasadit do oka, ovšem také každého, kdo ví, kam si zrovna dal brýle. Hezký týden, zrzko už bez brýlí .)

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji k takovému vylepšení života:-)Tak to by jsem chtěla také vyzkoušet. Doposud, pro mé oči, žádné čočky "nepadly":-( Ani operace, zatím můj problém neumí řešit.

    OdpovědětVymazat
  7. Vlastně jsem vždycky jdu, abych se dostala do úplně jinýho světa...do zemí, který jsem ještě nikdy neviděla, ale toužím po tom je znát, do hospůdek a restaurací, odkud jídlo z tvých fotografií voní i přes monitor počítače a mezi známé osobnosti, na které si blogařský uchvátaný svět mnohdy už ani nevzpomene. Tak ti děkuju, že tě tu máme i s články, které mají všech pět Pé. Je vidět, že se na svět díváš tou správnou optikou ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  8. Familo, je mou milou povinností informovat tě o přebírání oceňovací štafety :-) Více se dozvíš na mém blogu :-) http://nevylecitelnaoptimistka.blogspot.cz/2012/08/vavriny-ovencena.html

    OdpovědětVymazat
  9. Je to tak a já mám už po operaci,z krátkozrakosti,4 3/4 -5 dioptrií,nevím,zda bych šla znova,k brýlím jsem časem přilnula,jen bez nich jsem je neviděla.
    Doufám,že se Vašemu kočičákovi daří,když je to takový akrobat,já dala balkon oplotit,4 patro a beton,průser jistý.Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky