čtvrtek 21. června 2012

Alžběta, Marie a ti druzí

     Možná po desáté, nebo snad po dvacáté, ani nevím kolikrát jsem už tenhle film viděla. Pořád dokola a stejně se nemůžu nabažit. Mluvím o dvoudílné miniserii natočené pro BBC s názvem Panenská královna.
Vypráví, podle mě naprosto strhujícím způsobem, životní příběh Alžběty, dcery Anny Boleynové a Jindřicha VIII, od chvíle kdy byla, jako mladá princezna, vězněna svou sestrou Marií v Toweru až do její smrti. Silný příběh, který ovšem není režií nikterak přepálený a alžbětinskou dobu nepřikrášluje ani zbytečně nedramatizuje. Nádherné kostými, úžasné interiéry, povedené masky a rekvizity, skvělá hudba. Pro mě podívaná na jedničku. Nicméně přesto, že mám životopisné příběhy velmi ráda, nevím jestli bych si film tak moc oblíbila, kdyby hlavní hrdinku hrál někdo jiný než Anne-Marie Duff. Teprve ona jí vdechla skutečný život a představila nám Alžbětu nejen jako zarputilou a houževnatou panovnici, ale také jako nejistou a citlivou ženu. Zvláště její stvárnění stárnoucí Alžběty mě nadchlo a dojalo.
     Tak moc bych si přála aby někdo (a pokud možno někdo s velkým N) zpracoval podobným způsobem i naši historii. Když se totiž řekne český historický film, tak nějak nevím co si představit. Krom filmů Otakara Vávry (Jan Žižka, Jan Hus, Kladivo na čarodějnice atd) a Františka Vláčila (Údolí včel, Markéta Lazarová, Adelheid), je tu i pár starých černobílých seriálů a televizních inscenací (F.L.Věk, nebo Sňatky z rozumu) , ale to jsou všechno až padesát let staté filmy, často poplatné době ve které vznikly. V moderní české kinematografii nevidím nikoho, kdo by se zakladateli a osobnostmi našeho národa zabýval.
Dalo by se říci, že absence těchto pořadů odráží naše pojetí vlastenectví a národní hrdosti. V poslední době se mi zdá, že v české moderní společnosti se vlastenec rovná skin head. Jediné, co nějakým způsobem podněcuje národní hrdost, jsou naší sportovci, především fotbalisté a hokejisté. A to je trochu málo.
     Naštěstí přispěchal napomoc Holywood. Jejich Kněžna Libuše, zde označená jako pohanská královna, kde si střihli hlavní role i čeští herci (M. Vašut, P. Kříž a další) a  která získala na ČSFD krásných 15% (66. nejhorší film) je snad prvním počinem:). A nebo si radši schovám svůj sarkasmus na později a budu doufat, že i Karel IV, Přemysl Otakar I či T.G.Masaryk se někdy dočkají takového filmového zpracování jaké si zaslouží.

 

6 komentářů:

  1. Holt, kde nejsou peníze, kamera nezvěční takové velikány. Barrandov není Hollywood, ani Bollywood:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, na druhou stranu Barrandov už mnohokrát dokázal, že to umí i bez peněz....vzpomínám na řadu kvalitních televizních filmů a inscenací. Třeba seriál "Z hříček o královnách". To se myslím velmi povedlo.
      Vždyť se toho u nás produkují tuny, už ty seriály ani nestačím zaregistrovat: Růžovka, Pojišťovna, Ulice, Cesty domů a co já vím co ještě. Všechno to je na jedno kopyto a o ničem. Prakticky jen výplň mezi reklamami.
      Určitě se občas objeví něco kvalitního, ale percentuálně je to spíše zanedbatelné množství.

      Díky za komentář Lezarts. Přeju pěkný večer.

      Vymazat
  2. Děkuju za tip na film. Kdysi jsem viděla dvoudílný film o Jindřichu VIII. Strašně se mi líbil a na střední jsem z toho v dějepise čerpala i při maturitě :-) Bylo by super, kdybychom měli filmové "učebnice" i o našich dějinách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně Báro. Mluvíš mi z duše.
      Díky za komentář. Pěkný večer.

      Vymazat
  3. Joj, a já tenhle film ještě nikdá neviděla! Vivi je 100 let za opicema, musím si tvůj tip někam pečlivě zaznamenat a o nějakém volném víkendu se zadívat. Už teď se těším ;-).
    Krásný večer přeje Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to už není žádná novinka Vivi, je to z roku 2005. Určiě ale na to mrkni - 28.6. to budou dávat na FilmBoxu.
      Myslím, že tebe s tvým vytříbeným vkusem určitě zaujmou i ty krásné interiéry a kostými. Tak si to užij:-)
      Přeju hezký víkend a děkuji za komentář.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky