pátek 29. června 2012

Ještěd

     V září budeme mít čtvrté výročí svatby (což je prý květinová svatba). Přemýšlím, jak výročí oslavit. Jistě, nabízí se jednoduché řešení, když se jedná o květinovou svatbu, tak bych mohla dostat nějaký puget a manželovi můžu na oplátku pořídit třeba spodky, nebo kravatu s květinovým potiskem. Jenže to by asi nebylo to, co by z našeho výročí udělalo skvělý zážitek, na který budeme ještě po letech vzpomínat. Například tak, jako na naše druhé výročí. Tehdy jsme s manželem vyrazili na výlet na Ještěd.
     Ještěd je 1012 m vysoká hora kousek od Liberce, Na vrcholu hory stojí unikátní stavba, která je díky svému specifickému tvaru jednou z dominant severních Čech.  Jedná se o stejnojmenný televizní vysílač a hotel. Hotel stával na tomto místě již od roku 1868. Původně to byla jen kamenná chata, jejíž pododba se měnila během let. Současná podoba hotelu je dílem architektů Karela Hubáčka (který za ni získal Perretovu cenu) a Zdeněka Patrmana a je z roku 1973.  Stavba zároveň působí trochu jak kdyby šlo o invazi marťanů či výkřik moderní techniky, zároveň ale přirozeně korunuje celou horu a působí jako její logické zakončení v souladu s přírodou. Její exteriér je díky válcovitému tvaru neméně zajímavý.
Pochopitelně, že vybavení je již, řekněme, za zenitem, přesto jsem velmi stála o to hotel navštívit a ubytovat se v něm. Restaurace byla sice trochu průšvih (tedy jídlo,které se v ní podávalo), ale okolí Liberce je naštěstí zajímavé, tak jsme si naši druhou oslavu manželství pěkně užili:)
Kdyby měl někdo zájem se na Ještěd podívat, tak jsem právě zjistila, že tam zítra a pozítří probíhají oslavy s názvem Komiks na Ještědu. Vstup je prý zdarma:)





     Přidávám ještě pár fotek Liberce.



     Bohužel si nemůžu vzpomenout, co jsme podnikli loni na naše výročí svatby. Asi jsme šli jen na večeři a skleničku. Kdyby měl někdo tip na oslavu výročí na kterou se nezapomíná, tak nás prosím inspirujte. 
Díky předem a hezké prázdniny všem.

9 komentářů:

  1. To je hezké, že výročí vždycky nějak oslavíte. Ať už je to zajímavý výlet nebo "jen" večeře a sklenička.
    Hezký víkend
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si vždycky najdeme důvod k tomu, abychom mohli něco oslavit:)
      Díky za komentář, pěkný víkend.

      Vymazat
  2. my slavíme dobrou večeří nebo posezením v čajovně, tedy více jsme toho zatím nestihli. nějaký výlet, třeba na Sychrov, který je taky v Libereckém kraji není špatný. :) piknik v zámeckém parku, co? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tipy. Piknik vůbec nezní špatně.
      Hezkou neděli.

      Vymazat
  3. Ještěd je krásný, kdysi jsem tam byla a nádhera! A jinak gratuluji k hezkému výročí. Nechť máte ještě mnohokrát tolik:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Lucie. Strašně to letí, přijde mi jako bych se vdávala loni.
      Přeju pěkný víkend.

      Vymazat
  4. Ještěd, mi byl několik let souzen, bydlela jsem nedaleko v Jizerkách. Měla jsem i tu čest poznat, jednoho ze stvořitelů architektů, tohoto povedeného objektu, Martina Rajniše. Ještěd,jsem nenavštívila od 80 roku a tak mi přišli vhod současnější foto, díky.
    A tip na oslavy? W.e. v talaso:-D výběru je habaděj.

    OdpovědětVymazat
  5. S oslavou ti neporadím, ale přeju, abys takových krásných výročí prožila velkou spoustu.

    OdpovědětVymazat
  6. Na Ještěd mám prenádherné spomienky :), síce mi vyhrkli slzy, ale ďakujem za pripomenutie!!!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky