úterý 12. června 2012

Saský klenot

     Co nazývám tak (okázale a pompézně) klenotem Saska? No přece Drážďany. Máme to tam asi 40 minut poměrně  příjemné jízdy. Poslední úsek dálnice D8 se zkrátka povedl. Nejvíc si užívám průjezd tunelem Panenská, který je s délkou přes 2 km nejdelším dálničním tunelem v Česku a - dle slov mého manžela - byl v době svého vzniku (otevřen v r. 2006) nejmodernějším tunelem ve střední Evropě. Vždycky, ale naprosto vždycky, když je u nás špatné počasí a někdejší hraniční přechod v Petrovicích (asi 700 m nad mořem) je zahalen do závoje mlhy, jakmile přejedeme přes kopečky na druhou stranu a sjíždíme do Německa, tak se najednou nebe vyjasní, sluníčko jako zázrakem vyleze zpoza mraků a v Drážďanech už je azuro:)
No i když náš výlet byl spíše vyjímkou z tohoto pravidla, jelikož nám pěkně pršelo.

     Do Drážďan jezdíváme hlavně na občasné nákupy. Nápisy v češtině tu stále mají, už od dob totality. Jenže tehdy tu stálo "Češi nekraďte nám tady!", dnes jsou to ale nabídky výhodných nákupů a slev a několikrát jsem již slyšela lámanou češtinu i z úst prodavaček. Zdá se, že němečtí obchodníci využili vzrůstající koupěschopnosti Čechů žijících v příhraničí do mrtě. A pravdou je, že například rajče koupené v německém obchoďáku chutná podobně jako to, co roste našim na zahradě. O tom jak chutná rajské jablíčko z našich řetězců se netřeba zmiňovat.
Ale pochopitelně město toho nabízí podstatně víc, než jen výhodné nákupy. Unikátní kostel Frauenkirche - výrazný prvek Drážďanského panorama, katedrála Hofkirche, královský palác Residenzschloss, Albertinum, zajímavé muzeum hygieny. V okolí Drážďan jsou zámky Moritzburg a Pillnitz a - jak mi manžel připomíná - nesmím zapomenout na Possendorf, jedno z nejhezčích golfových hřišť v Německu (i tam mají speciální ceny pro Čechy a také jídelní lístek v češtině). Zajímavá a krásná je budova nádraží. Kolem té chodíme vždy a tolikrát jsem si jí chtěla vyfotit, ani nevím proč jsem to nikdy neudělala.
Ale v Drážďanech je především, pro mě nejzajímavější, barokní komplex Zwinger, v kterém je obrazárna.


     Tak dlouho jsem si přála vidět slavnou Raffaelovu Sixtinskou Madonu, až jsme naplánovali výlet. Jelikož
nám počasí příliš nepřálo, podívali jsme se vlasně jen po Zwingeru a staré město spíš tak proběhli.
Neměli jsme moc času, tak že když přestalo pršet, tak jsem se v jedné z uliček starého města nadlábli a jeli domů. 
Určitě se ale brzy do Drážďan vrátíme a uděláme si trochu obsáhlejší průzkum....pochopitelně s řádnou fotodokumentací:-)






16 komentářů:

  1. No, jezdím tam docela často a jednou nebo dvakrát jsme měli i hezky :o) Jinak si vyfotila samá moje oblíbená místa (tedy až na ten tunel - tunely ráda nemám...)
    Ráda se procházím kolem Zwingeru, ráda tam nakupuju, ráda se procházím Kurfiřtskou ulici a po nábřeží. V Moritzburgu jsme taky byli, tam na Popelku jen tak nezapomenou.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to my míváme na pěkné počasí větší štěstí...až teď to nevyšlo.
      V Moritzburgu jsme nebyli, ale taky se tam chystáme, ale je toho moc, co by člověk chtěl stihnout.
      Díky za komentář a přeju příjemný večer.

      Vymazat
  2. Vidím, že příště poprosím, aby jste mě přibalili do kufru?:-) Byla jsem tam asi, když mi bylo 10 let. Mám matné vzpomínky na fasádu galerie. Není divu, v té době to ještě nebylo zrenovované město.Určitě si to budu muset, po takové lákavé reportáži, zopakovat, až natrénuji ten správný "sving", abych mohla na oběd do Golfu:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme Drážďany moc rádi, ale golf bych z toho vynechala, to je libůstka mého manžela (proto jsem hřiště musela zmínit) - podle mě je to hrozný žrout času.
      Já bych se zase už hodně dlouho chtěla podívat do Kolína nad Rýnem, ale když těch víkendů je jen 52 za rok:)
      Díky za komentář a přeju příjemný večer.

      Vymazat
  3. V Drážďanech jsem nikdy nebyla, takže děkuju za lákavou fotoreportáž :-) Dobrý tip na výlet, až se budem o prázdninách pohybovat poblíž :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se vám tam bude líbit a povede se vám počasí:)
      Děkuji za komentář Báro a přeju příjemný večer.

      Vymazat
  4. Zdravím a musím říci, že jste mě nalákala do Drážďan. Škoda, že Vám pršelo, ale myslím, že i tak jste si to užili. Mějte se fajn a těším se na další příspěvky;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme rádi, že se vám příspěvek líbil.
      Deštík byl příjemný, bylo teplo, tak že paráda.
      Díky za komentář a přeju pěkný večer.

      Vymazat
  5. V Drážďanech jsem nikdy nebyla, je to krásné město, jak vidím na snímcích. I když vám úplně nevyšlo počasí, fotky máš parádní, skvělá reportáž, Radko! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Hanko, za pochvalu i za komentář.
      Přeju příjemný večer.

      Vymazat
  6. Úžasný virtuální výlet za S. Madonou! Drážďany mám na výletění moc ráda, klidně i s deštníkem. ;-)
    P.S: Tvoje marnivost v minulým článku se mi mooooc líbila!

    OdpovědětVymazat
  7. Drážďany sú určite bohaté na kultúrne pamiatky, ale mesto som ešte nemala možnosť navštíviť. Raz som ním iba prechádzala, keď som sa vracala z nejakej služobnej cesty zo západu Nemecka. Dúfam, že sa mi raz podarí vidieť aj saský klenot :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář Mimi. Když budete mít příležitost, tak se v Drážďanech určitě zastavte. Přeju krásný večer:)

      Vymazat
  8. Jo Drážďany. Objevila jsem je sice až minulý rok, ale zato už jsem tam byla třikrát na několik dní, protože je to úžasné město. Mají dokonce i domovní řády v češtině:-).

    Já teda Německo miluju celkově, příští týden jedu do Manheimu, vždycky se v Německu cítím jako ryba ve vodě. Nejradši bych tam žila, ale v době krize nevím, jak se tam dostat...:-(

    Nicméně díky za post, jsem ráda za každý německý příspěvek:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář Lucie. Ať se ti v Manheimu líbí a doufám, že si o něm na tvém blogu přečtu něco zajímavého.)

      Vymazat

Oblíbené příspěvky