čtvrtek 5. července 2012

Benátky

     Během naší krátké a velice horké návštěvy Benátek (o které jsem se už krátce zmínila) jsme toho nestihli tolik, kolik bychom si přáli, ale v podstatě jsme byli spokojeni. Teď zpětně mám pocit, že i kdybychom stihli jen jedinou věc, a to projížďku lodí po Canalu Grande (tedy Velkém kanálu), tak můžeme i tak směle říci: "viděli jsme Benáky". Kanál je totiž pro Benátky tak typický a domy a paláce které ho lemují jsou tak kouzelné, že to u mě převálcovalo vše ostatní. Cestou po Velkém kanálu minete krásný most Pone di Rialo, ještě před ním vás ale určitě uchvátí nádherá fasáda pláce Ca´d´Oro a spousty dalších krásných domů a paláců. Fasády některých jsou ozdobené freskami, jiné nejsou úplně opravené, ale jejich lehká zchátralost působí jako patina a dodává místu na tajuplnosti (pravda je, že pár jich vypadalo jako Kampa při povodních, ale drtivá většina je skutečně v perfektním stavu). Kolem vás se prohánějí další lodě a mezi nimi kličkují černé, zlatem zdobené gondoly obsazené většinou páry. Není vyjímkou, že gondoliéři během nanévrování s pádlem také zpívají. Mimochodem, dozvěděla jsem se, že zdobení gondol bylo už tak okázalé, že v roce 1562 byl vydán zákon, který výzdobu gondol zakázal a nařídil jednotnou černou barvu.


 Když po pravé straně minete výraznou kupoli kostela Santa Maria della Salute (který byl původně postaven a zasvědcen paně Marii jako poděkování, že ukončila morovou epidemii a který vypadá zvenčí podstatně zajímavěji než uvnitř) znamená to, že před vámi je zastávka San Marco, ze které je to už jen pár kroků na nádherné hlavní náměstí Piazza San Marco s krásnou bazilikou jejíž střechu zdobí čtvero bronzových koní (benátčané je prý ukradli v Konstantinopoli), Dóžecím palácem a nejvyšší benátskou budovou Campanile, ze které je krásný výhled na celé město.

     V Benátkách je na každém kroku nějaká galerie, kostel, palác či muzeum vše doslova nacpané obrazy a uměleckými předměty, my toho ale už o moc víc nestihli. Úmorné vedro, které neustávalo ani navečer nás zahnalo zpět do našeho kempu. Co mě naopak překvapilo, bylo poměrně malé hejno pověstných benátských holubů na náměstí Svatého Marka. Čekala jsem holubí nájezdy, ale bylo jich tam jen pár. Manžel celou naši návštěvu shrnul slovy: Benátky jsou krásné malebné město, které se mi moc líbilo, ale ničím mě nepřekvapilo. Dostal jsem přesně to, co jsem očekával. Oba jsem se ale shodli na tom, že v zimě, až bude kanál v oparu mlhy, by návštěva města mohla dostat zas úplně jiný, možná i zajímavější ráz.
Tak že arrivederci!


6 komentářů:

  1. Krasne fotky, Benatky jsou proste hit. Ja byla zatim jen jednou a to s kocarkem, coz nebyl zhledem k prave zminenym kanalum a mostum se schudkama nejlepsi napad. Ale urcite se rada vratim a budu se kochat. Do te doby se smim kochat u tebe a ze je na co se koukat. Krasnou dovolenou u sousedu :o) Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kateříno.
      Bylo tam opravdu krásně, určitě se tam někdy chci vrátit, ale tentokrát už spíš v zimě nebo na podzim.
      Přeju pěkné prázdniny:)

      Vymazat
  2. V Benátkách jsem dokonce byla i já, hurá aspoň někde. Sice jako náctiletá, ale protože to bylo chvilku po pádu železné opony, o to větší dojmy to ve mě zanechalo. Snad se tam ještě jednou podívám. Vedra jsou úmorná i tady. Tak pěkně ochlaďte v moři a ujíždějte dál! Už se těším na další cestovatelské zápisky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musela být síla. Vzpomínám si na svou cestu do Ameriky. Teď už je cestování normální, ale tehdy to bylo něco jako cesta na Mars. To chápu, že to zanechalo spoustu dojmů a emocí.
      Doufám, že si je co nejdříve oživíš:-)
      Díky za komentář.

      Vymazat
  3. V Benátkach som bola s rodičmi a bratom pred 23 rokmi. Stále sú tak krásne :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před 23 lety? Tak to už by chtělo "repete":)))
      Ale krásné jsou určitě pořád.
      Díky za komentář.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky