čtvrtek 13. října 2011

Cesta do středu země, díl III ...slibuji, že poslední (snad)


      Když v roce 2008 dolehla na Island světová krize, splaskla bublina ráje na severu. Rázem se na ostrově zvýšila nezaměstnanost a životní úroveň šla dolů. Během doby Islandského "pádu" se (krom jiného) staly dvě důležité věci:
 - Zprovoznil se podmořský kabel, určený k přenosu elektřiny z Islandu do Skotska (Island v současné době exportuje skoro 90% veškeré vyprodukované elektřiny. Protože co se týče energie, má Island štěstí, díky bohaté geotermální činnosti na ostrově, má každá domácnost na Islandu energii zdarma, resp. platí jen za přenos)
 - Ve vodách u Islandských břehů byla objevena naleziště ropy a plynu, což je v současné době asi Islandská budoucnost. Po krizi se začal Island pomalu vylidňovat, tak jako už několikrát ve své historii. Lidé ve vlnách opouštěli tento krásný ostrov s vidinou lepší budoucnosti například v Norsku, nebo v USA. 
Islanďané jsou ale velcí vlastenci, tak že se těší, že jakmile se Island znovu postaví na nohy, tak se vrátí zpět. Budoucnost tedy mnoho obyvatel vidí v těžbě surovin z nově nalezených ložisek u Islandských břehů.

     Moje kamarádka Iris bydlí v malém městečku Grindavík. Je to rybářské město kousek od Reykjaviku a nechybí v něm pochopitelně továrna na ryby. Velkou pochoutkou na Islandu jsou sušené ryby. Moc jsme se na ně těšili, ale byla to jedna z mála věcí, které nás na Islandu naprosto zklamaly a kromě toho nám kvůli kousku ryby načichlo celé auto na několik dní.
Každopádně v Africe jsou prý tyto ryby velkou pochoutkou, tak že továrna v Grindaviku vyváží téměř veškerou svou produkci sušených ryb do Nigérie.

     Kousek od Grindaviku je ovšem také Modrá laguna. Geotermální minerální lázně plné bílé silice, která prý působí blahodárně na mnoho kožních problémů. Vstupné je sice ďábelské, ale požitek andělský. 
Další zajímavostí v okolí tohoto městečka je místo, kde se stýkají dvě tektonické desky. No neuvidíte tam nic zvláštního. Nad malým údolím se klene most který vlastně spojuje severoamerickou a euroasijskou zemskou desku. Vzhledem k tomu, že desky se od sebe pomalu oddalují, tvoří se v okolí zlomy a častými jevy jsou zde zemětřesení a sopečná aktivita. 
V době našeho pobytu na ostrově,  se země také otřásla.Sice jsme to ani necítili, ale později jsme se dozvěděli, že to způsobilo vylití řek a záplavy v místech, kterými jsme den před tím projížděli. Cesta se na nějakou dobu stala neprůjezdnou a my měli velké štěstí, že jsme nezůstali uvízlí někde na půl cesty ve vnitrozemí....nestihli bychom letadlo. 

     Další neodolatelnou věcí, kterou musíte na Islandu ochutnat je Skyr. Je to pochoutka podobná našemu jogurtu, ale vyráběna trochu jinou technologií. Je lahodná a osvěžující.

     Měli jsme také tu čest poslechnout si, pro mě do té doby neznámý, ale zdá se že na Islandu oblíbený hudební směr "Viking metal"....inu proti gustu žádný dišputát a jako vzorní hosté jsme se usmívali a pochvalně kývali hlavou. Těžko se mi ale potom usínalo.
 
     Zážitků je pochopitelně ještě daleko víc, ale myslím, že už i tak bylo Islandu až až:)
Všechny naše zážitky, zkušenosti a poznatky, které jsem na tomto blogu zmínila jsou čistě osobní a subjektivní, které jsme buď sami prožili, či nám byli sděleny našimi islandskými přáteli.
Na náš Islandský pobyt určitě nikdy nezapomeneme. Učarovala nám nejen tato země, ale i její obyvatelé.
Těšíme se, že se (snad) zase brzy vrátíme. 










2 komentáře:

  1. Děkuji za nakouknutí do země pohádek. Nádherné fotky až k neuvěření, že taková místa někde na zemi jsou (a nejsou to hollywodské kulisy), zaujalo mě, že islanďané po krizi tolik utíkali ze země a dostala jsem hlad, ale ve spíži mi nic nevoní, mám chuť na lékořici. Hezký víkend! Čára .) P.S.: Děkuji za návštěvu na mém blogu!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkujeme za komentář a jsem rádi, že se vám naše fotky líbí...skutečnost je ale ještě mnohem krásnější:)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky