čtvrtek 8. března 2012

Nezatracujte MDŽ

     ....jelikož se nejedná o socialistický svátek, jak se možná v minulosti zdálo, ale jde o mezinárodní svátek připomínající demonstraci New Yorských švadlen v roce 1908. Mimo jiné tehdy ženy usilovaly o to aby měly volební právo, stejně jako muži a později se s tohoto svátku stala manifestace žen za rovnoprávnost a spravedlnost.
     No copak vás to neštve, že za stejnou (a častěji i svědomitější) práci dostanete méně peněz než muží?  Že i přes to, že se v našich zeměpisných šířkách již hranice tradičních rolí v rodinách prakticky setřely a ženy mají často i vyšší vzdělání než jejich manželé a jsou to ony, kdo živý rodinu, přesto se nějak automaticky počítá s tím, že se o domácnost budu starat ony, poté co se vrátí z práce a jejich partner je jednička protože jim s domácností POMÁHÁ? Neštve vás, že muž který často střídá přítelkyně je "chlapák" a "sekáč", ale žena se stejným koníčkem je "coura" a "lehká děva"?  Neštve vás že muž který má doma bordel je zkrátka chlap a potřebuje ženskou ruku, zatím co žena je "špindíra" a "bordelářka". Neštvou vás všechna ta genderová klišé typu: ženy nevědí co chtějí, ženy se nevyznají v mapách a narážky na ženskou logiku?  Neštve vás, že pro pojmenování zaměstnání uklízečky prakticky neexistuje mužský ekvivalent?  Nepociťujete v běžném životě stále určitou dikriminaci, i když jsme již v jednadvacátém století?  Je to zkrátka pořád ještě "men´s world".
     A to vůbec nemluvím o muslimských zemích, kde jsou ženy často vlastně majetkem muže, o postavení žen v afrických zemích, o ženské obřízce a tísících žen které díky ní umírají, o obchodu s bílým masem o zabíjení novorozeňat ženského pohlavý v Číně, o znásilňování žen jak napřáteli, tak vlastními vojáky prakticky při všech válečných konfliktech na celém světě.
      Nezatracujte MDŽ, bude to trvat ještě dlouho, než bude diskriminace žen na zemi historíí. Skoro si myslím, že ten den nikdy nepřijde. Jestli se o MDŽ chcete dozvědět víc, mrkněte sem
                  
1. fotka: Hutuská žena z Burundi byla postupně znásilněna čtyřmi příslušníky tutsijských milic, zdroj: www.ohiou.edu
2. fotka: Somálští islamisté ukamenovali ženu obviněnou z cizoložství, zdroj: www.tyden.cz
3. fotka: Ženská obřízka je na severu Keňi něčím naprosto běžným, zdroj: www.religion.ch

13 komentářů:

  1. Ahoj, skvely clanek, mozna i proto, ze si to same myslim taky. Jen v jednom te doplnim, dnes se neslavi jen MDZ ale i Mezinarodni den zen, ktery byl poprve slaven v roce 1909 v USA. Tento den ma ve Svycarsku velkou tradici... Hezky vecer, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ok, ted mi doslo ze MDZ je zkratka Mezinarodniho dne zen - mela jsem narocny den :o)

      Vymazat
    2. To nevadí Kateřino, já jsem naprostý zkratkový antitalent i když nemám náročný den:-)
      Hlavně že to řádně oslavíme, ať už je to MDŽ, nebo Mezinárodní den žen:-)
      Díky za komentář.

      Vymazat
  2. Přirozené schopnosti vždy vadili těm co byli neschopní. Život dává pouze žena:-D
    Tak ať žijeme a hlavně nezapomínáme, že můžeme volit. A ten náš den je jen zlomek, z toho co si zasloužíme:-D

    OdpovědětVymazat
  3. K tomuto príspevku sem vložím iba pár slov, ktoré som napísala pred tromi rokmi na mojom pôvodnom blogu: Dnešný sviatok žien sa v našej spoločnosti prestal sláviť, pretože ho veľa ľudí spája s komunistickou minulosťou. "Tým všetkým by som len rada doporučila, aby si naštudovali históriu tohto sviatku. Myslím si, že my ženy, ešte stále nie sme rovnoprávne s mužmi, preto ani na tento sviatok nezabúdajme". Za tri roky som názor nezmenila :-)
    Tvoj článok je napísaný veľmi dobre a tie fotografie sú poburujúce. Určite vieš, ako to myslím. Nie fotky samotné, ale to, čo je na nich zobrazené. Strašné veci. Tento rok si MDŽ pripomíname 102.raz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ešte maličká poznámka. Len dnes mal ten môj článok spred troch rokov 128 klikov. Takže ľudí tento sviatok asi zaujíma.

      Vymazat
    2. To je dobře že lidi i dnes tento svátek zajímá. Je pravda, že my máme tento svátek díky minulosti spojený spíše s oschlými chlebíčky, "nadranými" spolupacovníky a třemi karafiáty. Je potřeba vrátit mu původní smysl.
      Díky za komentář.

      Vymazat
  4. já bych ho ráda slavila se vší pompou - snídaně do postele, květiny a blabla, jenže sama jsem na něho zapomněla.. není důležité mít takový svátek v kalendáři, ale v podvědomí, což mi evidentně chybí.

    "moje" kavárnička je Ostravanka Černý strom (reminiscence na Klimtův obraz), naproti Nové radnici v Ostravě, takže až půjdete kolem, stavte se. kromě kávy z pražírny La Bohéme máme i skvělý javorový pletenec, třeba..=DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kdybychom měli cestu do Ostravy (což je tedy přes celou republiku), tak se stavíme. Javorový pletence mám moc ráda, natož v kombinaci se skvělou kávou:)

      Vymazat
  5. výstižný článek, co dodat...

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek. Ano, to co je uvedeno v prvním odstavci mi "vadí". Chlapi to mají i v naší společnosti pořád zjednodušované díky tradičním společenským zvyklostem - a ani my si to při výchově často neuvědomujeme, že je předáváme dál. Tady jsem si dala za cíl, že moji synové budou v tomhle lepší (těžký cíl a ještě těžší cesta).
    Ale druhá polovina článku - s tou se srovnat neumím a tohle rozum pobrat nemůže, žijeme v 3.tísíceletí, je nás 7 miliard a místo, aby byl svět lepším a lepším, tak mám často opačný pocit, je čím dál nespravedlivější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář Čáryfučko. Napsala jsi to přesně. Nedávno jsem četla, že podle nějaké studie (už přesně nevím o co šlo) jsou šovinistické stereotypy dětem vštěpovány nikoli otci, ale matkami. Fandím každé mamině, která si dá za cíl, že z jejího mazlíka nevyroste "macho" co ani neumí zapnout pračku....a věřím že je to opravdu těžké....:)))
      Přeju krásný slunečný víkend.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky