úterý 13. března 2012

Buddha padl hanbou

     Často a ráda se brouzdám na Wikipedii, jen tak si prohlížím obrázky francouzských panovníků, čtu si o osudech známých i neznámých spisovatelů a prostě skáču bez ladu a skladu z jedné informace na druhou. Zrovna včera jsem tak skákala a probírala se rubrikou "výročí na březen" a zjistila jsem, že 2.března uplynulo 11 let od zahájení likvidace obřích soch Buddhů v Afghánisánu Talibánci.

Sochy Buddhů vytesané do skály z pískovce, jejichž vznik se datuje cca do 3.- 6.století byly vysoké 50 a 30 m a nacházely se v Bamjánském údolí asi 230 km od Kábulu. S příchodem islámského radikalismu na začáktu 21. století začali afghánští radikální náboženští vůdcové prosazovat likvidaci všeho neislámského a navíc islámské náboženské právo zakazuje vyobrazování lidských postav. Přesto, že sochy lákaly vždy množství obdivovatelů ze všech koutů světa, rozhodl Talibán že budou zničeny. Nejdříve byly několik dní ostřelovány protiletadlovými zbraněmi, ale to je nezničilo. Takže potom byly použity  protitankové miny, které již byly úspěšné. Talibové spotřebovali na zniční soch asi 50 tun výbušnin. Příběh soch Buddhů je sice zajímavý, ale proč se tu o nich tak dlouze rozepisuji? Vzpomínka na Buddhy mi připomněla úžasný film, který jsem viděla před čtyřmi lety na festivalu v Karlových Varech. Film se jmenuje "Buddha collapsed out of shame", tedy Buddha padl hanbou, režírovala ho mladičká Iránská režisérka Hana Makhmalbaf a popisuje život lidí právě v této oblasti. Malá afghánská dívenka se za každou cenu snaží dostat do školy, ale v cestě jí stojí řada překážek. Například partička asi osmiletých výrostků, kteří si hrají na bombardování, na svatou válku a na ukamenování, nebo fakt, že prostě nemá peníze na sešit. Pro nás možná šokující, přesto film dost realně popisuje život a prostředí současného Afghánistánu.
     Moc ráda bych film viděla ještě jednou, ale nevím kde ho vzít. Každopádně kdokoli by k němu měl přístup, doporučuji nerozpakovat se a zkouknout.

6 komentářů:

  1. To je opravdu hrozné zničit takovou kolosální památku jakou už nikdo nikdy nepostaví...

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že mě překvapilo, že to je už 11 let...Špatně snáším takové ničení, špatně snáším, že v 21. století chce dítě do školy a nemá sešit...
    Přeji klidný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jen tak malounko se snažím přes ADI pomoci ženám v Afghanistánu. Jenom bohužel se nám nepodaří zabránit, fanatickému vandalismu!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Díky všem za komentář.

    Lezarts, co to znamená "ADI"? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ADI to je ten fr. zvyk přehazovat slovosled, je to správně DAI a tady jsou podrobné informace. Já se zapojuji do projektu pod vedením Pascale Goldenberg už pátý rok, je to velice obohacující zkušenost, ale to je na dlouhé povídání:-D http://www.deutsch-afghanische-initiative.de/projekte/frauenprojekte/stickprojekt_laghmani.html

      Vymazat
    2. Tak to vypadá moc zajímavě, díky za informace Lezarts.
      Mrkneme na to a třeba se taky přidáme.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky