sobota 3. března 2012

Na Kocoura nedošlo.

     Tak už je to jisté, dnešek to potvrdil. Je tu jaro. Abychom se o tom ujistili, vyrazili jsme dnes na výlet a  pěkně na lehko. Žádné kabáty a šály, jen lehká bunda bez rukávů......konečně:)
     Dlouho jsem přemýšlela, kam pojedeme a nějak mě nic nenapadalo....přitom v naší malé domácnosti jsem já ta studnice nápadů a tipů kam vyrazit. Tentokrát na to ale přišel manžel. Už dlouho mluvil o tom, že chce navštívit pivovar Kocour ve Varnsdorfu a ochutnat nějaké jejich pivní speciály. Tak jsem musela najít i nějakou aktivitu pro sebe v okolí Varnsdorfu, která by byla vhodné pro tento ještě spíše zimní čas.
     Jeli jsme tedy nejprve na oběd do restaurace Na Stodolci v Dolní Chřibské, která nás opravdu příjemně překvapila a ke které se vrátím příště. Skvěle jsme se zde najedli a protože se restaurace nachází na moc pěkném místě, udělali jsme si malou procházkou po okolí plném většinou krásně opravených roubenek.


     Další zastávkou byla obec Jiřetín pod Jedlovou. Zde je v nitru Křížové hory zajímavá štola sv. Jana Evangelisty, kde se dříve dobývalo stříblo a měď, ale také cín, olovo a zinek. Štola je bohužel otevřená jen v létě, nicméně alespoň jsme se podívali na opačnou stranu křížové hory. Křížová cesta je známé poutní místo z 18.století. Celá horá má zvláštní atmosféru (prý je plná energie a magnetizmu) a možná právě proto si jí vybral F.A.Brabec jako dějiště pro část svého filmu podle předlohy K.H.Máchy Máj (bohužel ani to filmu nepomohlo).




  




































     V Rumburku jsme se byli podívat na Loretánskou kapli s nádhernými basreliefy z místního růžového pískovce. Kaple byla postavena v r.1707 a nachází se v areálu bývalého kapucínského kláštera. Celý areál se od roku 2007 rekonstuuje a práce ještě zdaleka nejsou skončeny. Rumburk jsme si pak také prošli, ale bylo to celkem zklamání. Je zde sice množství bohatě zdobených krásných secesních vil, jako upomínka na dřívejší slávu města, ale většinou ve velmi špatném stavu. O "moderní" stavbě lemující z jedné strany rumburské náměstí, se raději ani nebudu zmiňovat. Tak že vzůru ke zlatému hřebu dnešního výletu.


   

































   
   
     Pivovar Kocour, jehož návštěva a ochutnávka místních pivních lahůdek, měla být vrcholkem dnešního dne, nás ale na celé čáře zklamal. Těšili jsme se na příjemné posezení a našli si i vhodné ubytování, abychom si celý večer mohli řádně vychutnat, ale chyba lávky. V pivovaru právě probíhal jakýsi dětský karneval, a početné houfy rozdováděných dětiček a jejich rodičů a prarodičů rozdrážděných alkoholem nebylo právě vhodné prostředí pro náš plán. Navíc si ani nebylo kam sednout. Vzhledem k nejasným odpovědím zaměstnanců ohledně konce akce, jsme se rozhodli nakoupit vzorky piv a vydat se na cestu k domovu. Doufám, že budeme mít ještě příležitost se do pivovaru podívat, jelikož prostředí i obsluha se zdály perfektní a i to pivo co tu zrovna ochutnávám má přijemný ocas a celkem říz:-).
     Tak to byl náš dnešní první jarní výlet. Vím, žádná sláva to nebyla, ale začátky jsou vždycky těžké. Navíc nás těch pár chvil na čerstvém vzduchu,  po té zimě strávené vesměs indoor, tak zmohlo, že se nám cestou domů opravdu málem klížila víčka a to bylo teprve asi sedm hodin.
Tak že dobrou noc a příště se polepšíme:-)

10 komentářů:

  1. Ahojky, náhodou, parádní výletík! Já vyběhla s kamarádkou jen do lesa za městem, ale je pravda, že po tak dlouhém čase převážného sedění doma jsem usnula už v osm :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně Binno, bylo to jako bych dostala od toho kyslíku ránu přes hlavu. Budu si po té zimě muset zase zvyknout na čerstvé povětří:)))
      Ale už se na to zvykání těším:)

      Vymazat
  2. Jééé, Stodolec je absolutně nejlepší!! Tam to mám opravdu moc ráda... co jste si dali k jídlu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel hovězí líčka (a říkal že patří mezi tři nejlepší líčka, která kdy jedl) a já jehněčí kolínko (to bylo o něco slabší, ale taky velmi povedené)....Je to tam parádní, že?. Nám se tam taky moc líbilo.

      Vymazat
    2. Tak to zní víc než dobře. Zvláštní, že ani jedno jídlo si z jídelního lístku nevybavuju a to jsme tu byli několikrát. :) Že by inovace? :) Tady se u dobrého jídla pěkně končil pracovní den - dělala jsem totiž v oblasti Českého Švýcarska diplomku (z oboru geologie) a do jiné hospody jsme nechodili, protože Na stodolci je nejlepší. :)

      Vymazat
  3. Lepší využití dnešního "jarního" dne bych si nedokázala představit. Taky mě svrbí paty, šla bych někam na výlet. A třeba pak zašla do restaurace Na Stodolci v Dolní Chřibské - ale to až tehdy, až se příště tady u tebe dozvím, jak tam vaří ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. No, mxslím, že se polepšovat fakt nemusíte! Ukázali jste mi kout naší zemičky, kde jsem byla naposledy před hrozně lety a dobrý typ, kde se dobře najíst, ten se hodí vždycky!
    Přeju hezké skorojarní dny!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za komentář.
      Taky jsem ráda, když mi někdo poradí kde se dobře nadlábnout:)))

      Vymazat
  5. Nahodou krasne vyletovani po vlastech ceskych. Diky za to, ze jste nas vzali sebou. Krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, vy nás taky často berete na krásná místa, tak se musíme nějak "revanšovat":))))

      Vymazat

Oblíbené příspěvky