čtvrtek 22. března 2012

Oblíbená maškrta

    Mám ráda češtinu a vždycky jsem si libovala v košaté a libozvučné mluvě. Bohužel pozoruji na sobě takový zajímavý úkaz, kdy s přibývajícím věkem náhle začalo ubývat synonym a přibylo fluskulí:-)
Každopádně i jako češtinomilec musím konstatovat, že existují velmi výstižná slova v různých jazycích, ke kterým nemá čeština vhodný překlad. Pro mě to je například anglický výraz "dizzy". Zároveň, ale existují slova, která znějí v cizím jazce k danému objektu vhodněji a mému uchu libozvučněji, než výraz český. Já bych například lososa i v češtině ráda nazývala salmonem, prostě se mi to k té rybce hodí lépe. Další moje oblíbené slovo, které bych s chutí převedla do češtiny, protože ho považuji za výstižnější, je slovenský výraz "maškrta".
     Tak že již bylo vysvětleno, proč samu sebe považuji za maškrtníčku a nikoli za mlsouna a už se můžu věnovat své oblíbené maškrtě. Již jsem se tu jednou na blogu zmínila že jsem čokoholik. Tím ale nechci říct, že bych se slaných dobrot úplně vzdala, jsem ale podstatně vybíravější, než u sladkostí. Tradiční brambůrky mi nic moc neříkají. Když už si je dám, tak takové ty hodně mastné hospodské. Ale jedny chipsy přímo miluju. Jsou to zeleninové chipsy z Marks&Spenceru. Obsahují pastiňák, sladké brambory  a červenou řepu (ta je nejlepší) a jsou poměrně drahé. Pro mě ale stojí za to. Nemám je moc často, ale když je mám, tak si to užívám, no a možná mám i trochu příjemný pocit, že maškrtím zdravě:-)

14 komentářů:

  1. Jo, jo , jazykověda... Jenom v daném případě pozor, "maškrtina, může ohrozit zdraví":-D
    Ani mi to nejde skloňovat a jsme u toho...!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ja jsem si neco podobneho jednou koupila a ted nevim, budto jsem mela smulu a sahla po totalne spatnem vyrobku a nebo to proste neni nic pro me. Musim rict, ze to cele rodine vylozene nechutnalo. My jsme spise na tu klasiku, bramborove lupinky. Mej prima den a at se ti prima mlsa, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, taky jsem je jednou kopupila a byly hrozné, neosolené. Ale tyhle od M&S mi moc chutnají. Ale chápu, že klasika je klasika:)
      Díky za komentář, pěkný den:)

      Vymazat
  3. takže maškrta není označení jen pro sladkou sušenku?? aha, to je novinka, taky to slovo používám (a miluju), ale myslela jsem, že to "jde" jen v souvislosti se sladkým..
    a řepové brambůrky, to asi nedám=D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždycky myslela že maškrta je prostě pamlsek a je jedno jeslti sladký, nebo slaný, nidky jsem o tom takhle nepřemýšlela. Ale třeba máš pravdu a je o jenom sladkost.....to by ale výrazně změnilo můj pohled na svět:)
      Řepové brambůrky jsou nejlepší, ale jen ty od M&S.

      Vymazat
  4. to je zajímavé :D to bych mohla šprťácky využít u maturity :D
    p.s. díky za milý komentář! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a hodně štěstí k maturitě:)
      Hezký den.

      Vymazat
  5. Ty jo, dneska jsem zrovna v M&S byla, to jsem si měla tenhle příspěvek přečíst předtím :-). Tak příště. P.S. Čokoládu jsem koupila, těší mě, jsem taky čokoholik :-). Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky potřebuju zajít do M&S, došla mi káva a tam mají různé FairTradové.
      Jeslti ty chipsy zkusíš, tak dej vědět jestli ti chutnaly:)
      Díky za komentář a hezký den.

      Vymazat
  6. Co je to maškrta, jsem netušila. Je pravda, že co se týče čokolády, tak to na mě pasuje mnohem víc než "mlsoun". Brambůrky musíme zkusit koupit. Můj drahý má každý měsíc "řepový záchvat" - kilo jí nastrouhá s křenem a nutí to děti jíst, protože je to prý strašně zdravé. Tohle by mohlo možná lecos změnit. Díky za tip a hezkou neděli! Čára .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, představa manžela se struhadlem a dětí štkajících nad kopcem červené řepy mě pobavila.
      Ale červená řepa to je dobrota, já si kupuju takové ještě malé mladé kousky a peču je v troubě jako přílohu k masu. Výborné.
      Děti to ale asi ocení spíš až vyrostou, jako špenát:))))
      Díky za komentář, pěkný den.

      Vymazat
    2. ... asi jsem už velká. Špenát - mňam :))

      Vymazat
  7. Wau, moc povedeny post! :) Posilam pusu z Italie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem koukala na fotky z Itálie u tebe na blogu....paráda.
      Díky za komentář, užívej si.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky