sobota 31. března 2012

123 - viva Eiffelovka

     Ne, neodpočítávám to Eiffelovce. Čísla v titulku znamenají skutečně věk slavné ocelové lady. Dnes je tomu přesně 123 let, co byla v Paříži slavnostně otevřena Eiffelova věž. Se stavbou se ovšem začalo už v roce 1887. Eiffelovka byla vystavena u příležitosti stého výročí velké francouzské revoluce a Světové výstavy. Pařížané ji nejdřív nenáviděli a kritizovali, v současné době je to ale dominanta Paříže, kterou ročně navštíví víc než 6 milionů lidí. Myslím, že dobové fotky ze stavby věže jsou impozantní.













































     Vzpomínám si na naši návštěvu Paříže asi před dvěma lety. Na to labužnické jídlo, veliké saláty které jsme jedli celý dlouhý večer, kohouta na víně a báječné růžové víno. Vzpomínám na naše zklamání z trochu neosobní  Champs-Élysées a naopak příjemné objevování úzkých uliček a malých náměstíček na Montmartru plném uvolněné nálady. Na báječný den strávený v Louvru. Na úžasnou atmosféru v Sainte Chapelle způsobenou kouzelnou hrou světel prostupujících barevnými vitrážemi velkých skleněných oken horní kaple. Na krásnou charismatickou katedrálu Notre-Dame a naopak trochu nudný a přeceňovaný chrám Sacre Coeur, ovšem s krásným výhledem na celou Paříž. Na příjemný odpočinek při procházce rozsáhlým hřbitovem Père Lachaise a mnoha Pařížskými parky. A pochopitelně i na Eiffelovku, která podle mě krásně dokresluje panorama města, ale její návštěva je tak trochu o nervy:)
     Každý francouz vám řekne, že Paříž není Francie. Já na to říkám: Jasně že to není Francie, je to přece Paříž. A ať už je váš vztah k ní jakýkoli, Paříž je jen jedna...:-)










7 komentářů:

  1. 1..2..3...soleil, dětská hra, něco, jako škatule hejbejte se, to na na foto seriál Eiffelovky dobře sedne!
    Áh, Paris mon amour:-D,pour moi la fille de province...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Lezarts, ty válíš francouzsky, paráda. Já umím tak maximálně:"mon Dieu"....:)

      Vymazat
  2. O stavbe Eiffelovky, o tom, ako ju Parížania nechceli, som sa dočítala v životopisnom románe Nahý jsem přišel na svět (David Weiss) o Augustovi Rodinovi. Som rada, že som sa pred pár rokmi konečne dostala do Paríža a ako som písala na mojom blogu, túto návštevu by som si veľmi rada ešte aspoň raz zopakovala. Ešte lepšie by bolo, keby som ju mohla spojiť aj s návštevou Provensálska, lebo vidieť tie lány rozkvitnutej levandule, je mojím snom :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme velice podobná přání, taky mě ty lány levanule lákají, navíc to báječné jídlo:-)
      Díky za komentář.

      Vymazat
  3. Neskoro som si všimla, že sa tu bavíte po francúzsky. Tak aj ja pridám niečo, čo som sa naučila ešte na strednej škole. Síce sa to mal naučiť radšej nejaký chlapec, ktorý by mi to bol recitoval, no nenašiel sa taký :-)
    J'aime deux choses : Toi et la rose, La rose pour un jour, Toi pour toujours.

    OdpovědětVymazat
  4. Oh-la-la Paríž,dostala som chuť sa tam opäť vybrať!

    OdpovědětVymazat
  5. Ešte som v Paríži nebola, ale verím, že čoskoro sa tam dostanem :-) Je prekrásny

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky